• În favoarea proiectului au votat 110 senatori, niciunul nu a votat împotrivă şi un senator s-a abţinut.
  • Noutatea propunerii e stabilirea algoritmului programului informatic astfel încât să se ţină cont de încărcătura experţilor.
  • Proiectul iniţiat de deputata USR Oana Murariu prevede că procedura va fi aplicată doar în cazul în care părţile nu cad de acord asupra desemnării unui anume expert judiciar.

Senatul a aprobat, luni, un proiect de lege menit să reducă timpul proceselor în instanţă, prin desemnarea aleatorie, digitalizată, a experţilor care vor întocmi expertize judiciare.

Proiectul iniţiat de deputata USR Oana Murariu prevede că procedura va fi aplicată doar în cazul în care părţile nu cad de acord asupra desemnării unui anume expert judiciar, introducând, cu prioritate, criteriul disponibilităţii experţilor, în momentul repartizării cauzei, algoritmul programului informatic ţinând cont de încărcătura experţilor judiciari.

„Faptele se prescriu de multe ori în procesele penale până să se ajungă la o decizie a instanţei. În civil, sunt situaţii în care părţile mor sau se schimbă atât de mult contextul procesului pe parcursul a ani şi ani de zile, că de multe ori nu mai contează rezultatul. Fără amânări repetate pe motiv că experţii au prea multe expertize în lucru şi nu s-au putut ocupa de expertiza în cauză. Fără procese interminabile pe motiv că expertizele judiciare durează prea mult. Noutatea propunerii e stabilirea algoritmului programului informatic astfel încât să se ţină cont de încărcătura experţilor. Cei care au mai puţine expertize în desfăşurare vor fi preferaţi celor extrem de încărcaţi şi astfel durata proceselor va scădea şi va creşte calitatea actului de justiţie”, a declarat Oana Murariu, deputat USR.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Conform acesteia, noua procedură va fi similară celei de repartizare aleatorie a dosarelor la completurile de judecată, practică devenită o obişnuinţă în sistemul judiciar românesc.

Introducerea digitalizării în sistemul judiciar şi la nivelul desemnării experţilor, nu numai că va creşte viteza de efectuare a expertizei judiciare, dar va duce şi la sporirea încrederii în sistemul de justiţie din România, arată iniţiatoarea proiectului.

În favoarea proiectului au votat 110 senatori, niciunul nu a votat împotrivă şi un senator s-a abţinut. Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa urmează să intre la dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Citește și