• Candidaturile celor două națiuni au obținut ratificarea a mai mult de jumătate din națiunile membre NATO.
  • Invazia neprovocată a Rusiei a schimbat modul în care ne gândim la securitatea mondială, a declarat senatoarea Amy Klobuchar, din Minnesota.
  • Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, care a vizitat Kievul la începutul acestui an, a îndemnat la o aprobare unanimă.

Senatorii americani au aprobat miercuri, în mod bipartizan, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, calificând extinderea blocului defensiv occidental drept o lovitură sigură pentru securitatea națională a SUA și o zi de cumpănă pentru președintele rus Vladimir Putin în legătură cu invazia sa în Ucraina.

Votul de miercuri cu 95-1 – pentru candidatura a două națiuni vest-europene care, până la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, au evitat mult timp alianțele militare – a făcut un pas crucial spre extinderea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și a pactului său de apărare reciprocă, vechi de 73 de ani, între Statele Unite și aliații democratici din Europa.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, i-a invitat pe ambasadorii celor două națiuni la tribuna Camerei pentru a asista la vot. Președintele Joe Biden, care a fost principalul actor care a mobilizat sprijinul economic și material global pentru Ucraina, a încercat să obțină o intrare rapidă a celor două națiuni din nordul Europei, care anterior nu erau aliate militar.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Acest vot istoric trimite un semnal important al angajamentului susținut și bipartizan al SUA față de NATO și pentru a se asigura că Alianța noastră este pregătită să facă față provocărilor de astăzi și de mâine”, a declarat Biden într-o declarație miercuri seara.

Aștept cu nerăbdare să semnez protocoalele de aderare și să urez bun venit Suediei și Finlandei, două democrații puternice, cu armate extrem de capabile, în cea mai mare alianță defensivă din istorie, a adăugat președintele.

Este nevoie de aprobarea tuturor națiunilor membre – în prezent, 30. Candidaturile celor două națiuni prospere din nordul Europei au obținut ratificarea a mai mult de jumătate din națiunile membre NATO în cele aproximativ trei luni de când cele două și-au depus candidatura. Este un ritm intenționat rapid, menit să trimită un mesaj Rusiei cu privire la războiul său de șase luni împotriva guvernului ucrainean care se îndreaptă spre vest.

Este un semnal de alarmă pentru tiranii din întreaga lume care cred că democrațiile libere sunt la îndemână, a declarat senatoarea Amy Klobuchar, din Minnesota, în dezbaterea din Senat înaintea votului.

Invazia neprovocată a Rusiei a schimbat modul în care ne gândim la securitatea mondială, a adăugat ea.

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, care a vizitat Kievul la începutul acestui an, a îndemnat la o aprobare unanimă. Vorbind în fața Senatului, McConnell a citat armatele bine finanțate și în curs de modernizare ale Finlandei și Suediei, precum și experiența lor de lucru cu forțele și sistemele de armament americane, calificând-o drept o lovitură de grație pentru securitatea națională a Statelor Unite. Aderarea lor va face NATO mai puternică și America mai sigură. Dacă vreun senator caută o scuză justificabilă pentru a vota împotrivă, îi urez mult noroc, a declarat McConnell.

Senatorul Josh Hawley, un republican din Missouri care își aliniază adesea pozițiile cu cele ale celor mai înfocați susținători ai fostului președinte Donald Trump, a fost singurul care a votat împotrivă. Hawley a luat cuvântul în Senat pentru a numi alianțele europene de securitate o distragere a atenției de la ceea ce el a numit principalul rival al Statelor Unite – China, nu Rusia.

Putem face mai mult în Europa … să dedicăm mai multe resurse, mai multă putere de foc … sau să facem ceea ce trebuie să facem pentru a descuraja Asia și China. Nu le putem face pe amândouă, a spus Hawley, numind abordarea sa naționalistă clasică a politicii externe.

Senatorul Tom Cotton din Arkansas, la fel ca Hawley, un potențial candidat la președinția din 2024, i-a respins punctele de vedere fără a-l numi pe potențialul său rival republican.

Acesta a argumentat inclusiv împotriva afirmației lui Hawley că un NATO mai mare ar însemna mai multe obligații pentru armata americană, cea mai mare din lume. Cotton a fost unul dintre cei mulți care au citat punctele forte militare ale celor două națiuni – inclusiv experiența Finlandei în securizarea sutelor de kilometri de frontieră cu Rusia și forțele sale terestre bine antrenate, precum și marina și forțele aeriene bine echipate ale Suediei.