• Administraţia de la Belgrad plănuieşte o comandă în valoare de 3 miliarde de euro pentru 12 avioane de luptă franceze Rafale de la Dassault Aviation.
  • De la invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a frustrat capitalele europene prin refuzul de a se alătura sancţiunilor occidentale împotriva regimului lui Vladimir Putin.
  • Un oficial sârb din domeniul Apărării a declarat pentru Financial Times că acordul a fost negociat în proporţie de peste 90%”.

Serbia urmează să semneze cu Franţa cel mai mare contract de armament din istoria sa recentă, semn că războiul Rusiei din Ucraina îl determină pe unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei să îşi diversifice achiziţiile de arme, informează Financial Times.

Administraţia de la Belgrad plănuieşte o comandă în valoare de 3 miliarde de euro pentru 12 avioane de luptă franceze Rafale de la Dassault Aviation, marcând o întoarcere faţă de Occident după decenii în care s-a bazat pe avioane ruseşti.

De la invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a frustrat capitalele europene prin refuzul de a se alătura sancţiunilor occidentale împotriva regimului lui Vladimir Putin.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Dar pe măsură ce presiunea din partea Europei şi a SUA a crescut, Vučić a început să permită livrări de muniţie de producţie sârbă în Ucraina şi să cumpere arme occidentale pe lângă sistemele chinezeşti şi ruseşti folosite în prezent de forţele armate sârbe.

Este de aşteptat ca acest contract să fie semnat în următoarele două luni şi în prezenţa preşedintelui Franţei”, a declarat Vučić la Paris săptămâna trecută, după ce s-a întâlnit cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Suntem hotărâţi să cumpărăm noi avioane care să ne îmbunătăţească semnificativ capacităţile de luptă.”

Acordul a fost negociat în proporţie de peste 90%”

Un oficial sârb din domeniul Apărării a declarat pentru Financial Times că acordul a fost negociat în proporţie de peste 90%”, dar că cele două părţi mai trebuie să cadă de acord asupra termenilor financiari.

Războiul din Ucraina a grăbit diversificarea pentru noi”, a spus oficialul. Ne-am bazat pe tehnologia de tip sovietic şi avem nişte cozi lungi, o nevoie de a menţine acest echipament”, a spus oficialul. Din cauza circumstanţelor geopolitice, acum nu este fezabil – chiar dacă doriţi – să cumpăraţi oricum din Rusia”.

Croaţia, ţară vecină membră a UE şi a NATO, a comandat, de asemenea, 12 avioane Rafale din Franţa în 2021, deşi aceste avioane sunt folosite şi costă doar 1 miliard de euro.

Deşi Serbia a avut resentimente faţă de NATO după ce alianţa militară condusă de SUA a bombardat Belgradul în 1999, acum are o listă lungă de lucruri pe care dorim să le cumpărăm de la SUA”, a declarat oficialul sârb, deşi Washingtonul a aprobat până acum doar vânzarea de vehicule militare Humvee.

Citește și