• Toate partidele, cu excepția UDMR, au propria variantă de premier
  • Înainte să discute cu președintele, șefii din PNL, USR-PLUS și UDMR au vorbit între ei, la Vila Lac
  • Sever Voinescu, redactor șef Dilema Veche: Mie mi s-a părut că aceste consultări au fost mai degrabă un moment în care copiii s-au dus la tăticul lor și i-au spus: „Tăticule, nu ne înțelegem, cum împărțim jucăriile?”

E inflație de oameni capabili să conducă România! Nu s-ar zice, după cum arată țara, dar toate partidele dau asigurări ca au premierul cel mai bun.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Am fost astăzi la Cotroceni, cu propunerea de premier în persoana domnului Alexandru Rafila…”

Ludovic Orban, președintele PNL: „Propunerea noastră pentru funcția de premier este în persoana domnului Florin Cîțu”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dan Barna, copreședintele Alianței USR-PLUS: „Propunerea USR-PLUS de premier, Dacian Cioloș”

George Simion, copreședintele AUR: „Ne interesează numirea lui Călin Georgescu ca prim-ministru”

Klaus Iohannis, președintele României: „Cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează”

Înainte să discute cu președintele, șefii din PNL, USR-PLUS și UDMR au vorbit între ei la Vila Lac, o clădire aflată într-o zonă exclusivistă din București și deținută de Regia Protocolului de Stat.

Regia are în total 650 de locuințe – dintre care 75 sunt vile. Sunt locuite de actuali sau foști demnitari ori de rudele lor. Patrimoniul RA-APPS, care include și 250 de hectare de teren, zeci de spații comerciale, ferme și hoteluri valorează undeva între 500 de milioane și 1 miliard de euro.

Ce căutau partidele politice acolo?

Sever Voinescu, redactor șef Dilema Veche: „Calitatea programului dumneavoastră de știri este, printre altele, aceea că pune problemele într-un anumit mod, care îi face pe oameni să se gândească. Înainte de a vă auzi, eu n-am dat o mare atenție acestei chestiuni, mi s-a părut că nu-i neapărat important unde negociază, dar acum îmi dau seama că avem de pus și întrebarea această, însă ce m-a surprins pe mine în acest episod al negocierilor este un anumit comportament infantil al celor care au participat la negocieri. Eu am văzut că oamenii ăia nici nu s-au așezat bine la masă și au început să-și facă poze și să le pună pe WhatsApp, pe Facebook, era un tip comportament de copii: „Uite, mama, ce chestii importante facem noi aici!”. În orice caz, eu să fi fost șef de partid, dacă vreunul din delegația mea, primul lucru când se așeza, deschidea Facebook și începea să explice și să arate ce important e el, cred că l-aș fi zburat din negocierile astea. În orice caz, ce s-a întâmplat la negocierile astea, este, din punctul meu de vedere, normal, până la urmă e firesc ca partidele imediat după alegeri să înceapă să se întâlnească între ele, să discute. Lucrul care mie mi s-a părut că e o premieră absolută, este că la consultările de la Cotroceni, dacă ați sesizat, s-a discutat nu numai poziția de prim-ministru, ceea ce era normal, pentru că președintele e jucătorul principal aici, ci s-a discutat și pozițiile de președinte a Camerei Deputaților și Senatului. E bizar, pentru că președintele n-are absolut nicio treabă cu desemnarea președinților celor două Camere ale Parlamentului. Și cred că este pentru prima oară în istorie când partidele se duc la președinte și discută aceste poziții. Mie mi s-a părut că aceste consultări au fost mai degrabă un moment în care copiii s-au dus la tăticul lor și i-au spus: „Tăticule, nu ne înțelegem, cum împărțim jucăriile?” Iohannis a anunțat de la bun început că o să facă o majoritate fără PSD, și după cât și PSD, care pare resemnat, cred că asta va fi până la urmă finalul acestei mici comedii. Mie nu-mi place deloc PSD, și nici nu i-am votat, nu-i o idee bună să vină la guvernare”.