• Silvio Berlusconi a murit la vârsta de 86 de ani. Fostul premier italian s-a stins din viață la spitalul San Raffaele din Milano.
  • El se întorsese vineri la spital după o spitalizare de 45 de zile, care s-a încheiat acum câteva săptămâni, din cauza unei pneumonii și a unei forme de leucemie.
  • Berlusconi și-a început cariera în afaceri în domeniul dezvoltării imobiliare înainte de a fonda Mediaset, cel mai mare post de televiziune comercial din Italia.

Silvio Berlusconi a murit la vârsta de 86 de ani. Fostul premier italian s-a stins din viață la spitalul San Raffaele din Milano.

El se întorsese vineri la spital după o spitalizare de 45 de zile, care s-a încheiat acum câteva săptămâni, din cauza unei pneumonii și a unei forme de leucemie.

Magnatul media, care a condus trei guverne italiene între 1994 și 2011 și al cărui partid, Forza Italia, este un partener minor în actuala coaliție de guvernare, suferea de leucemie de ceva timp, scrie The Guardian.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Berlusconi a fost unul dintre cei mai extravaganți politicieni italieni, revenind în politică în 2017, în ciuda unei cariere pătate de scandaluri sexuale, nenumărate acuzații de corupție și o condamnare pentru fraudă fiscală.

Viața lui Berlusconi

Născut la Milano în 1936 într-o familie din clasa de mijloc, Berlusconi și-a început cariera în afaceri în domeniul dezvoltării imobiliare înainte de a fonda Mediaset, cel mai mare post de televiziune comercial din Italia. De asemenea, a deținut clubul de fotbal AC Milan între 1986 și 2017.

Forza Italia a fost fondată în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi a fost primul prim-ministru ales fără să fi deținut anterior o funcție guvernamentală, iar cel de-al doilea mandat al său, între 2001 și 2006, este cel mai lung mandat al unui lider italian de la cel de-al doilea război mondial încoace. El a revenit la putere la 2008, dar a fost forțat să demisioneze în 2011, pe fondul unei crize acute a datoriilor.

Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală la sfârșitul anului 2012, pentru care și-a ispășit pedeapsa de un an de zile prestând muncă în folosul comunității cu jumătate de normă la un azil din Milano. Interdicția sa de a candida a fost ridicată la timp pentru alegerile generale din 2018, când Forza Italia a candidat în coaliție cu Liga și Frații Italiei, dar nu a reușit să atingă procentul de 40% necesar pentru a guverna.

„Făuritorul de regi” 

În 2019, Berlusconi a obținut un loc în Parlamentul European, iar la alegerile generale din octombrie 2022 partidul său a revenit la putere într-o coaliție condusă de Frații Italiei, al Giorgiei Meloni. Berlusconi a fost ales, de asemenea, senator.

Poreclit Il Cavaliere (Cavalerul), Berlusconi a fost adesea considerat „făuritorul de regi” în politica italiană.

În 2016, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a înlocui o valvă aortică defectă, iar în septembrie 2020 a fost internat în spital suferind de Covid. El a avut complicații persistente legate de virus, o experiență pe care a descris-o ca fiind „cea mai rea din viața mea”.

S-a căsătorit de două ori și a avut o relație cu Francesca Pascale, în vârstă de 37 de ani, timp de șapte ani, înainte de o relație cu Marta Fascina, în vârstă de 33 de ani, deputat din partea Forza Italia, cu care a avut o „căsătorie simbolică” în martie 2022. Îi supraviețuiesc cinci copii.

Citește și