- În timp ce administrația Biden s-a oferit să poarte discuții deschise, Coreea de Nord a respins oferta.
- Coreea de Nord a întrerupt, de asemenea, orice cooperare cu guvernul lui Moon, exprimându-și totodată furia față de exercițiile militare dintre SUA și Coreea de Sud.
- Mandatul lui Moon se încheie în luna mai, când va fi înlocuit de conservatorul Yoon Suk-yeol, care a discutat în mod deschis despre strategia de atac preventiv asupra Coreei de Nord în timpul campaniei sale.
Pentru a doua oară în câteva zile, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un a reproșat Coreei de Sud că a lăudat presupusele sale capacități de atac preventiv împotriva Nordului, afirmând că forțele nucleare ale țării sale ar anihila forțele convenționale ale Sudului dacă ar fi provocată.
Într-o declarație transmisă marți de agenția oficială de știri Korean Central News Agency din Coreea de Nord, Kim Yo-jong a calificat comentariile recente ale ministrului sud-coreean al apărării Suh Wook privind atacurile preventive drept un „vis cu ochii deschiși” și o „isterie a unui nebun”.
Deși a subliniat că Coreea de Nord nu dorește un alt război în Peninsula Coreeană, aceasta a avertizat că Nordul va riposta cu forțele sale nucleare dacă Sudul va opta pentru lovituri preventive sau alte atacuri, ceea ce ar lăsa armata Sudului „cu puțin mai puțin decât distrugerea și ruinarea totală”. Kim a emis duminică o declarație similară față de comentariile lui Suh, numindu-l „un tip ca un gunoi” și avertizând că Sudul s-ar putea confrunta cu o „amenințare serioasă” din cauza comentariilor sale.
Declarațiile sale au loc pe fondul tensiunilor legate de accelerarea testelor de armament ale Coreei de Nord în acest an, inclusiv primul său test cu o rachetă cu rază lungă de acțiune din 2017, la data de 24 martie, în timp ce fratele său relansează un brinkmanship nuclear menit să preseze Washingtonul să accepte Nordul ca putere nucleară și să elimine sancțiunile. Unii experți spun că Nordul ar putea ridica miza în lunile următoare, eventual testând rachete deasupra Japoniei sau reluând testele cu explozibili nucleari, în timp ce încearcă să obțină un răspuns din partea administrației Biden, care este distrasă de invazia Rusiei în Ucraina și de intensificarea rivalității cu China.
Moon a avut trei intâlniri cu Kim Jong-un în 2018
În timpul unei vizite la comandamentul de rachete strategice al țării, săptămâna trecută, Suh a declarat despre Coreea de Sud că are capacitatea și disponibilitatea de a lansa lovituri de precizie asupra Coreei de Nord dacă detectează că Nordul intenționează să lanseze rachete spre Coreea de Sud. Seulul a menținut de mult timp o astfel de strategie de atac preventiv pentru a face față amenințărilor tot mai mari ale Coreei de Nord cu rachete și nucleare. Dar a fost extrem de neobișnuit ca un înalt oficial de la Seul sub administrația Moon să o discute public.
„În cazul în care [Coreea de Sud] optează pentru o confruntare militară cu noi, forța noastră de luptă nucleară va trebui să își îndeplinească în mod inevitabil datoria… va fi lansat un atac îngrozitor, iar armata [sud-coreeană] va trebui să se confrunte cu o soartă mizerabilă cu puțin mai puțin decât distrugerea totală și ruinarea”, a declarat sora lui Kim Jong-un în ultima sa declarație. „Atac preventiv împotriva unui stat cu arme nucleare? … Acesta este un vis cu ochii deschiși fantastic și este isteria unui nebun”.
Moon s-a întâlnit cu Kim Jong-un de trei ori în 2018 și a făcut mult lobby pentru a ajuta la organizarea primului summit al lui Kim cu președintele american de atunci, Donald Trump, în iunie același an. Dar diplomația nu și-a mai revenit niciodată după prăbușirea celei de-a doua întâlniri Kim-Trump din 2019, în Vietnam, unde americanii au respins cererile Coreei de Nord de reducere majoră a sancțiunilor în schimbul unei renunțări limitate la capacitățile sale nucleare.
Coreea de Nord a întrerupt, de asemenea, orice cooperare cu guvernul lui Moon, exprimându-și în același timp furia față de exercițiile militare dintre SUA și Coreea de Sud și față de incapacitatea Seulului de a atrage concesii de la Washington în numele său.