• Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a minimalizat amenințările de retragere a Rusiei de pe ISS într-un interviu acordat televiziunii de stat, spunând că vor da un preaviz cu un an către NASA înainte de a pleca.
  • Stația spațială va continua să se deplaseze atât de repede încât va începe să se încălzească și să arunce resturi pe traiectoria din urma sa.
  • SpaceX a adus acasă patru astronauți cu o aterizare la miezul nopții în Golful Mexic.

În cadrul unei noi călătorii de succes pentru SpaceX, patru astronauți s-au întors acasă de pe Stația Spațială Internațională (ISS) la primele ore ale dimineții. În momentul în care cei trei americani și un astronaut german au plecat de pe planetă, în urmă cu șase luni, nu au existat întrebări cu privire la cooperarea continuă dintre echipele americane și rusești care întrețin avanpostul orbital.

Sancțiunile impuse ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina au schimbat acest calcul. Comentariile recente ale șefului Roscosmos, Dmitri Rogozin, au stârnit îngrijorări cu privire la viitorul imediat al proiectului. La sfârșitul săptămânii trecute, Rogozin a încercat să abordeze temerile legate de o retragere bruscă a Moscovei atunci când a vorbit la televiziunea de stat, subliniind că Roscosmos va da către NASA un preaviz cu un an înainte de a se retrage.

Alți trei americani și un astronaut italian i-au înlocuit pe astronauții care pleacă în cadrul unei alte lansări SpaceX, săptămâna trecută. Administratorul NASA, Bill Nelson, a declarat la sfârșitul lunii aprilie că se așteaptă ca Rusia să continue să participe la ISS, indiferent de sancțiuni.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

În ciuda ostilităților de pe Pământ, astronauții nu au raportat nicio dificultate, iar echipele de control ale misiunii, atât din Houston, cât și din Moscova, au continuat să coopereze fără provocări. Acordul internațional de operare care acoperă ISS – pe care Rusia l-a semnat – durează până în 2024, iar NASA intenționează să continue să opereze stația până în 2031.

Prăbușirea ISS într-un cimitir de nave spațiale

În planurile publicate pentru viitorul ISS, agenția spațială a sugerat că structura de 444.615 kg ar putea fi scoasă de pe orbită în ianuarie 2031 și prăbușită într-un „cimitir de nave spațiale”. În scenariul perfect, altitudinea orbitală a stației spațiale va fi coborâtă încet de la altitudinea actuală de 408 km.

Pe măsură ce altitudinea ISS va scădea, aceasta va întâlni o atmosferă din ce în ce mai densă, adăugând mai multă rezistență și trăgând-o și mai jos. Stația spațială se va deplasa în continuare atât de repede încât va începe să se încălzească și să arunce resturi pe o traiectorie în urma sa.

Planul pentru a evita ca aceste resturi să afecteze oamenii sau proprietățile este ca ISS să se prăbușească într-o zonă nelocuită din sudul Oceanului Pacific, în apropiere de Point Nemo.

Punctul Nemo a fost numit cimitirul navelor spațiale deoarece – fiind punctul de pe Pământ cel mai îndepărtat de orice pământ – este locul unde sunt îndreptate de obicei navele spațiale scoase din uz atunci când se întorc pe Pământ.