• Poliția spaniolă a declarat joi că l-a arestat pe șeful uneia dintre cele mai mari rețele de spălare de bani din Europa, care avea legături cu o bandă de traficanți de droguri din Costa del Sol.
  • În total, trei persoane au fost arestate în Spania și una în Anglia, a precizat poliția într-un comunicat.
  • Rețeaua infracțională a spălat peste 200 de milioane de euro în mai puțin de un an și jumătate, adică până la 350.000 de euro pe zi, au precizat aceștia.

Poliţia a arestat luni unul dintre principalii suspecţi de spălare de bani din Europa, la capătul unei operaţiuni desfăşurate în sudul Spaniei, a anunţat joi organizaţia europeană de poliţie Europol, scrie Le Monde.

Suspectul, un britanico-irlandez bănuit de spălarea a peste 200 de milioane de euro, a fost arestat „ca rezultat al unei operaţiuni internaţionale de aplicare a legii, desfăşurată de Garda Civilă spaniolă” , a menţionat Europol într-un comunicat.

Doi asociaţi ai suspectului au fost de asemenea arestaţi în Spania, iar un altul în Regatul Unit.

Recomandări

BIDEN S-A ÎNTÂLNIT CU NAVALNIA
INFLATIA DIN ROMANIA
IOHANNIS CANDIDEAZĂ LA ȘEFIA NATO
WELCOME TO THE MOON
NOI SANCȚIUNI PENTRU PUTIN
UE ADOPTĂ AL 13-LEA PACHET DE SANCȚIUNI ÎMPOTRIVA RUSIEI

Europol, agenţie a Uniunii Europene pentru cooperare poliţienească cu sediul la Haga, nu dezvăluie numele suspectului arestat. Totuşi, conform unei surse apropiate anchetei, este vorba despre John Francis Morrissey (62 de ani), un colaborator cunoscut al organizaţiei infracţionale conduse de Daniel Kinahan.

Potrivit Aljzazeera, autorităţile americane, care îl acuză pe Morrissey de trafic de droguri, spălare de bani şi violenţă, au impus recent sancţiuni financiare cartelului Kinahan şi unui număr de şapte membri ai săi.

Graţie „hawala” , un sistem ancestral de compensaţii financiare, „suspecţii ar fi spălat peste 200 de milioane de euro folosind această metodă” , a declarat Europol.

Purtătoarea de cuvânt a Europol, Claire Georges, a explicat că Morrissey „este una din ţintele de mare valoare” , iar arestarea sa are loc după o anchetă complexă desfăşurată de Garda Civilă spaniolă, care a cooperat cu Agenţia naţională britanică de combatere a criminalităţii, cu poliţia olandeză şi cu cea irlandeză, Europol coordonând operaţiunea internaţională.