• Spania tocmai a votat în favoarea unui proiect de lege care prevede crearea unui „concediu menstrual” pentru femei.
  • Proiectul de lege a fost adoptat cu 190 de voturi pentru, 154 împotrivă și cinci abțineri.
  • Aceasta ar fi o premieră în Europa.

Parlamentarii spanioli au adoptat un nou proiect de lege care acordă un concediu menstrual pentru femeile care se confruntă cu dureri în acea perioadă și care întărește accesul la avort în spitalele publice, potrivit presei franceze.

Proiectul legislativ a fost adoptat de deputații în camera inferioară a Parlamentului spaniol în prima sa lectură, cu 190 de voturi pentru, 154 împotrivă și cinci abțineri, după acest vot va merge la Senat pentru aprobare.

„Această legislație este o una a cuceririlor feministe” , a declarat în Congresul Deputaților Irene Montero, ministrul Egalității din Spania și membru al partidului de stânga radical Podemos. Recunoaștem sănătatea menstruală ca parte a dreptului la sănătate și luptăm cu stigmatizarea și tăcerea, un partid aliat cu guvernul premierului socialist Pedro Sanchez.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

O premieră în Europa

Durata concediului medical pe care medicii îl vor putea acorda femeilor care au dureri în timpul ciclului mentrual nu a fost specificată în proiect de lege.

Când acest proiect de lege va fi adoptat în sfârșit, Spania va deveni prima țară din Europa și una dintre puținele din lume care va integra această măsură în legislația sa, după exemplul Japoniei, Indoneziei sau a celor din Zimbabue.

Cu toate acestea, există rezerve în anumite sectoare, în special în cadrul sindicatului UGT, unul dintre cele două sindicate majore din țară, față de îngrijorările cu privire la posibilitatea ca angajatorii care doresc să evite acordarea concediului menstrual să nu mai angajeze femei.

Accesul la avort în spitalele publice

„Concediul menstrual” este una dintre măsurile cheie din legislația mai largă, care prevede și accesul sporit la avort în spitalele publice. Mai puțin de 15% din avorturile efectuate în țară au loc în aceste instituții, în principal din cauza obiecțiilor de conștiință ale medicilor.

Legea ar mai putea permite minorilor, de 16 și 17 ani, să facă avort fără a cere permisiunea părinților, anulând o cerință introdusă de un guvern conservator în 2015.

Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985 și apoi legalizat în 2010, dar avortul rămâne un drept plin de dificultăți în această țară cu o puternică tradiție catolică.

Acest proiect de lege prevede, de asemenea, consolidarea educației sexuale în școli, precum și distribuirea gratuită a contraceptivelor și a produselor de igienă menstruală în licee.

Spania este o țară considerată o referință pentru drepturile femeilor în Europa, mai ales după adoptarea unei legi privind violența de gen în 2004. Guvernul Sanchez are în rândurile sale mai multe femei decât bărbați