• Mii de invitați, printre care vedete de film, industriași și jucători de cricket, participă la eveniment.
  • În următoarele câteva luni vor avea loc alegeri generale în India.
  • Modi, care conduce ceremonia, va deschide luni doar parterul templului – restul structurii ar trebui să fie finalizată abia la sfârșitul anului.

Premierul Indiei, Narendra Modi, participă la ceremonia de inaugurare a unui mare templu dedicat zeului hindus Ram în orașul Ayodhya. Templul înlocuiește o moschee din secolul al XVI-lea, care a fost distrusă de mulțimea hindusă în 1992. Demolarea a declanșat revolte la nivel național în care au murit aproape 2.000 de persoane, scrie BBC.

Mii de invitați, printre care vedete de film, industriași și jucători de cricket, participă la eveniment. Unii dintre văzătorii hinduși și majoritatea opoziției nu vin, spunând că Modi se folosește de acest eveniment pentru câștiguri politice. În următoarele câteva luni vor avea loc alegeri generale în India, iar rivalii politici ai lui Modi spun că Partidul Bharatiya Janata (BJP), aflat la guvernare, va căuta voturi în numele templului, într-o țară în care 80% din populație este hindusă.

Modi, care conduce ceremonia, va deschide luni doar parterul templului – restul structurii ar trebui să fie finalizată abia la sfârșitul anului.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Templul îndeplinește o promisiune de zeci de ani a naționaliștilor hinduși de a construi un sanctuar pentru Lordul Ram în Ayodhya – orașul, care este un punct sensibil, este supus unei transformări majore pentru a-l transforma într-o destinație pentru pelerini și turiști din întreaga lume.

Mulți hinduși cred că Ayodhya este locul de naștere al lui Ram, iar moscheea Babri a fost construită de invadatorii musulmani pe ruinele unui templu al lui Ram, exact în locul în care s-a născut zeul hindus. Mișcarea de construire a unui templu în același loc a fost un factor major care a propulsat BJP în prim-planul politic în anii 1990.

După demolarea moscheii a urmat o lungă bătălie juridică privind proprietatea terenului. Aceasta a fost rezolvată în 2019, când Curtea Supremă a acordat terenul în litigiu hindușilor. Musulmanii au primit un teren în afara orașului pentru a construi o moschee.

Citește și