• Ministrul canadian de finanțe, Chrystia Freeland, a declarat că este optimistă că liderii G7 vor ajunge la un acord.
  • Aproximativ 300 de miliarde de dolari aparținând băncii centrale rusești au fost înghețate în Occident.
  • Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat anterior că Marea Britanie este în favoarea acordării de împrumuturi Ucrainei.

Speranțele unui acord între mai multe țări pentru a folosi 300 de miliarde de dolari din activele statului rus înghețate în sistemul bancar european pentru a sprijini Ucraina au crescut după ce s-a aflat că miniștrii G7 sunt încrezători că vor depăși obstacolele tehnice și politice în cadrul unei reuniuni care a avut loc sâmbătă în nordul Italiei, scrie The Guardian.

Ministrul canadian de finanțe, Chrystia Freeland, a declarat că este optimistă că liderii G7 vor ajunge la un acord, pe măsură ce sprijinul s-a coagulat în jurul unui plan de a folosi activele înghețate ale băncii centrale rusești ca garanție pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari (39 de miliarde de lire sterline).

Miniștrii de finanțe din cadrul Grupului celor șapte națiuni reuniți la Stresa, Italia, au purtat discuții pentru a elabora un plan pe care să-l prezinte liderilor naționali în vederea unui acord final la summitul de la jumătatea lunii iunie.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Aproximativ 300 de miliarde de dolari aparținând băncii centrale rusești au fost înghețate în Occident, în mare parte în valută, aur și obligațiuni guvernamentale. Aproximativ 70% din această sumă se află în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care deține echivalentul a 162 de miliarde de lire sterline.

Se estimează că SUA dețin active rusești în valoare de 40-60 de miliarde de dolari, iar Marea Britanie mai aproape de 25 de miliarde de lire sterline, dar nu a fost dezvăluită nicio cifră oficială.

Ucraina a făcut presiuni pentru a obține acces la aceste fonduri pentru a finanța reconstrucția infrastructurii sale afectate, eliberând alte împrumuturi și granturi pentru a cumpăra armament suplimentar în războiul cu Rusia. Rusia a deschis recent un nou front la nord de Harkov și și-a consolidat poziția în sud, zădărnicind avansurile ucrainene.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat anterior că Marea Britanie este în favoarea acordării de împrumuturi Ucrainei pentru întreaga sumă, pe baza faptului că Rusia va fi obligată să plătească despăgubiri la sfârșitul războiului.

Freeland a declarat că grupul lucrează la o „abordare colaborativă” în care toți partenerii ar putea găsi un acord.

Comentariile ei au fost făcute după ce președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a declarat că este „absolut” deschis la ideea de a gestiona un fond de împrumut al G7 pentru Ucraina, susținut de veniturile obținute din activele suverane rusești înghețate.

Citește și