• Lansatorul HIMARS poate acomoda șase rachete de 227 mm M270.
  • România va primi și 54 de rachete ATACMS, cu o rază de 300 de km.
  • SRI a prezentat cinepoligonul unde se antrenează cadrele sale.

România a fost primul aliat NATO care a primit sistemul de rachete Himars. SRI a fost prezent în cadrul Black Sea Defense and Aerospace, cea mai mare expoziție de tehnică militară din estul Europei. România a achiziționat trei sisteme de rachete HIMARS de la americanii de la Lockheed Martin, pentru aproximtiv 1,5 miliarde de dolari.

Fiecare sistem are 18 instalații de lansare, iar rachetele sol-sol pot atinge ținte la o distanță de până la 300 de kilometri. Prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem va fi Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani.

Ele sunt în principal rachet operativ-tactice, în funcție de doctrina pe care ți-o propui, bătăile trec de 40-50 de kilometri și în măsura în care îți propui prin doctrină și instruire să antrenezi palierul operativ de sprijin prin foc poți extinde până la bătăi mai mari. Anul acesta urmând să atingem capacitatea operațională deplină pentru primul batalion și chiar pregătim în perioada următoare primele trageri cu acest sistem”, a spus Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Și standul SRI vine cu o mulțime de gadgeturi menită să asigure o siguranță sporită. De la realitatea virtuală până la câinii roboți, Serviciul Român de informații prezintă și echipamente tehnice și de comunicații.

„Institutul pentru Tehnologie Avansată, e bine să știi, este unitatea specializată a Serviciului Român de Informații care se ocupă de tehnologie. Mi-e greu să vă dau suma exactă, însă vorbim despre câteva milioane de euro. Spre exemplu, ce aveți aici este o cooperare a Institutului cu un start-up românesc. V-am spus, încurajăm foarte mult acest lucru, încurajăm foarte mult tinerii care dezvoltă, tinerii români, companiile românești și de ce nu, iată că astfel de produse de care beneficiază atât medicii cât și mediul militar sunt tehnologii care ne interesează. Spre exemplu, aici aveți o platformă-robot cu teleoperare care îmi oferă practic cartea de vizită”, a precizat Andrei Oprina, director Tehnologii Avansate SRI.

Aici este foarte multă inteligență artificială. Odată ce am dezvoltat ceva pentru acest robot, putem lua și implementa în alte proiecte ale Serviciului. Este foarte multă robotică, avem proprii roboți în ITA pe care îi construim pentru zona de anti-tero și așa mai departe. Nu este un robot dezvoltat de ITA, dar este un robot pe care ITA face R and D. Este o platformă deschisă, noi practic am intrat în sistemul lui de operare și am putut să începem să controlăm tot felul de lucruri astfel încât să-l facem pe robot să fie cât mai aproape de cerințele și necesitățile noastre”, a adăugat acesta.

Tot la standul SRI există un cinepoligon, acolo unde cei dornici să tragă cu arma pot face acest lucru.
Pentru luptătorii din cadrul SRI, acest poligon este un ajutor foarte mare pentru a învăța cum să se comporte în situații limită. Și, desigur, pentru a-și perfecționa aptitudinile de trăgători.