• Qatarul ar putea închide biroul politic al Hamas, la cererea Statelor Unite.
  • Qatarul a găzduit liderii politici ai Hamas din 2012, ca parte a unui acord cu Statele Unite.
  • Antony Blinken: „Singurul care stă în calea încetării focului, în acest moment, este Hamas”.

Statele Unite au cerut statului din Golful Persic, Qatar, să expulzeze conducerea politică a Hamasului dacă gruparea nu este de acord cu un acord de încetare a focului în Gaza, în cadrul unor negocieri de mare importanță în desfășurare la Cairo, a declarat un oficial din regiune, scrie WSJ.

Qatarul, care găzduiește aripa politică a grupului din 2012, este pregătit să îndeplinească cererea atunci când i se va cere, a spus oficialul. Departamentul de Stat a refuzat să comenteze.

Această mișcare este un semn al presiunii mari pe care Statele Unite o exercită asupra Hamasului și Israelului pentru a opri un conflict despre care oficialii de sănătate palestinieni spun că a ucis peste 34.000 de persoane în Gaza.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Îngrijorările legate de numărul mare de victime civile s-au extins și în politica internă a SUA, declanșând o serie de proteste pe campusurile universitare care amenință candidatura fragilă a președintelui Biden pentru un al doilea mandat.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a făcut un turneu în Orientul Mijlociu săptămâna trecută, întâlnindu-se cu oficiali arabi și israelieni pentru a promova o încetare a focului și un cadru pentru o rezoluție mai amplă a conflictului. Războiul a fost declanșat când Hamas a atacat sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane – în mare parte civili – și luând aproximativ 240 de ostatici, conform oficialilor israelieni.

„Realitatea, în acest moment, este că singurul lucru care stă între poporul din Gaza și o încetare a focului este Hamasul” a spus Blinken în Arizona vineri. „Acceptarea încetării focului ar trebui să fie o decizie simplă”.

Qatarul a declarat în ultimele două săptămâni că reevalua rolul său ca mediator în negocierile indirecte între Israel și Hamas.

Liderii politici ai Hamasului

Qatarul a găzduit liderii politici ai Hamasului din 2012 ca parte a unui acord cu Statele Unite.

Ismail Haniyeh, liderul grupării Hamas, locuiește în Doha și a călătorit frecvent, inclusiv în Turcia, de la raidul mortal al Hamasului asupra Israelului pe 7 octombrie.

Qatarul, un stat din Golf influent, desemnat ca aliat major al NATO de către Washington, a fost criticat de Statele Unite și Israel pentru legăturile sale cu Hamas din 7 octombrie.

Peste 1.200 de persoane au fost ucise în atacul din 7 octombrie și 253 au fost răpiți, dintre care 133 s-ar afla în captivitate în Gaza, conform înregistrărilor israeliene. Peste 34.000 de palestinieni au fost uciși în urma asaltului militar israelian asupra Fâșiei Gaza, spun oficialii de sănătate din enclavea condusă de Hamas.

Unii legislatori din Statele Unite au solicitat Administrației Biden să reevalueze legăturile sale cu Qatar dacă nu vor face presiuni asupra Hamas pentru un acord pentru eliberarea ostaticilor. Alții au cerut Qatarului să întrerupă legăturile cu Hamas.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a cerut și el Qatarului să facă presiuni asupra Hamas. Qatarul și Israelul nu au legături formale, dar oficialii lor se întâlnesc pentru a discuta eforturile de mediere.

Citește și