• Stoltenberg: Ucraina nu se poate apăra dacă nu lovește ținte din teritoriul rusesc.
  • UK a ridicat restricțiile, dar SUA nu acceptă ca rachetele să lovească ținte din Rusia.
  • Zelenski cere mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a se apăra.

Majoritatea regiunilor din Ucraina sunt alertate în această dimineață din cauza atacurilor cu rachete și drone, în timp ce Polonia a ridicat patrulele de avioane F-16 în misiuni de luptă la granița cu Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților să permită Ucrainei să lovească în teritoriul rus cu armele vestice, în timp ce două bombe rusești de aviație FAB-500 au lovit un centru comercial din Harkov, la o oră aglomerată, ucigând 11 persoane și rănind alte 50.

De ce vrea secretarul general al NATO ca Ucraina să fie lăsată să atace ținte militare din Rusia?

Ucraina a reușit să oprească ofenisva rusească de pe noul front deschis în Harkov. Din acest motiv Rusia intensifică atacurile militare. Odată cu deschiderea acestuia aramata rusă atacă de pe teritoriul rusesc, iar dacă Ucraina nu este lăsată să atace obiectivele militare, va trebui să renunțe la mai multe regiuni. Tocmai din acest motiv Stoltenberg face apel la aliați. Până acum, Marea Britanie a dat verde Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow oriunde dorește. Franța și SCOUT încă au această restricție.

Recomandări

CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ
CIUCĂ VREA CANDIDAȚI DIFERIȚI LA PREZIDENȚIALE
CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL

Ce se mai aude de bateria PATRIOT românească pe care Iohannis ar dona-o Ucrainei, dar la MApN sunt rețineri?

Ultima dată, Zelenski a cerut mai multe sisteme de apărare aeriană. Ucraina are patru sisteme PATRIOT. România are patru sisteme PATRIOT, dar au operaționalizat doar un sistem pânăa cum. Un astfel de sistem nu pate fi operaționalizat până când echipajele nu fac exerciții pe ele și nu lansează o rachetă.

Citește și