- UE consideră că avariile produse luna trecută la gazoductele Nord Stream au fost provocate de sabotaj.
- Suspiciunile au căzut asupra Rusiei, dar nu se știe cu siguranță cine este responsabil.
- Între timp, Moscova a lansat un nou avertisment către Occident cu privire la implicarea sa în războiul din Ucraina.
Un atac deliberat asupra aprovizionării cu energie a NATO va fi întâmpinat cu un „răspuns unit și hotărât”, a promis șeful alianței. Secretarul general Jens Stoltenberg s-a angajat să sporească protecția infrastructurilor critice ca răspuns la daunele aduse gazoductelor Nord Stream. UE consideră că cele trei scurgeri de apă din conductele de luna trecută au fost provocate de sabotaj, iar suspiciunile au căzut asupra Rusiei, dar nu se știe cu siguranță cine este responsabil.
Stoltenberg a declarat că NATO și-a dublat prezența în Marea Baltică și în Marea Nordului, ajungând la peste 30 de nave susținute de avioane și activități submarine. Într-un discurs de marți, el a mai spus că alianța monitorizează îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei, deoarece țara „pierde pe câmpul de luptă” în Ucraina.
Între timp, Moscova a lansat un nou avertisment către Occident cu privire la implicarea sa în războiul din Ucraina. Ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov, a declarat că Rusia va lua contramăsuri adecvate ca răspuns la „implicarea tot mai mare” a Occidentului.
În comentariile raportate de agenția de știri de stat RIA, el a spus: „Avertizăm și sperăm că își dau seama de pericolul unei escaladări necontrolate la Washington și în alte capitale occidentale”. Bombele rusești au plouat asupra Ucrainei, ucigând luni cel puțin 14 persoane.
Vladimir Putin a declarat că loviturile au fost o ripostă la „acțiunea sa teroristă” împotriva teritoriului rusesc – atacul asupra podului din strâmtoarea Kerch, în Crimeea ocupată – dar Ucraina a respins această afirmație de „provocare”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va face câmpul de luptă „mai dureros” pentru trupele rusești ca răspuns la atacurile cu rachete și a declarat că apărarea aeriană este „prioritatea numărul unu”. În ciuda succeselor remarcabile ale Ucrainei pe câmpul de luptă – atât la începutul războiului, cu apărarea Kievului, cât și mai recent, cu contraatacurile din regiunile Harkov și Herson – războiul ar putea continua timp de decenii, a declarat un expert.