- Folosind diferite scenarii privind schimbările climatice, ei au estimat numărul de decese ale copiilor până în 2050.
- Mortalitatea infantilă cauzată de căldură în Africa a crescut la 11.000 de decese anual între 1995 și 2004.
- Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU urmăresc să pună capăt deceselor evitabile ale copiilor sub cinci ani.
Numărul de decese ale copiilor sub cinci ani s-ar putea dubla, ajungând la aproximativ 38.000 până în 2049, comparativ cu deceniul 2005-2014, dacă nu se reduc emisiile de carbon în creștere, estimează un studiu.
Studiul publicat în Environmental Research Letters în această lună prevede că menținerea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius până în 2050, așa cum prevede Acordul de la Paris privind schimbările climatice, ar putea preveni aproximativ 6.000 de decese de copii din cauza căldurii în Africa.
Cercetătorii au analizat datele privind populația sub cinci ani de la WorldPop și de la Center for International Earth Science Information Network, precum și datele naționale privind ratele de deces ale copiilor sub cinci ani de la UNICEF pentru anii 1995-2020. Folosind diferite scenarii privind schimbările climatice, ei au estimat numărul de decese ale copiilor până în 2050.
Mortalitatea infantilă cauzată de căldură în Africa a crescut la 11.000 de decese anual între 1995 și 2004, dintre care 5.000 au fost legate de impactul negativ al schimbărilor climatice, arată studiul. În deceniul 2011-2020, decesele legate de căldură au crescut de la 8.000 la 19.000 pe an, a arătat studiul.
Mortalitatea copiilor sub cinci ani
Cercetătorii spun că această creștere ar fi putut submina câștigurile realizate în alte domenii ale sănătății copiilor și ar fi afectat progresul global în materie de dezvoltare. Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU urmăresc să pună capăt deceselor evitabile ale copiilor sub cinci ani și să reducă mortalitatea copiilor sub cinci ani la „cel puțin 25 de decese la 1.000 de nașteri vii” până în 2030.
„Rezultatele noastre sugerează că, în cazul în care schimbările climatice nu vor fi menținute la o încălzire de 1,5 grade Celsius, creșterea temperaturilor ar face tot mai dificilă atingerea țintei ODD”, se arată în studiu.
John Marsham, coautor al studiului și profesor de științe atmosferice la Universitatea Leeds din nordul Angliei, a spus că impactul schimbărilor climatice, provocat de activitățile umane și de creșterea populației, depășește rezultatele obținute prin îmbunătățirea măsurilor de sănătate și igienă.
„Rezultatele noastre evidențiază nevoia urgentă ca politica de sănătate să se concentreze asupra mortalității infantile cauzate de căldură, deoarece rezultatele noastre arată că este o problemă gravă în prezent, care va deveni și mai presantă pe măsură ce clima se încălzește”, spune Marsham.
El adaugă că estimările privind mortalitatea viitoare legată de căldură includ ipoteza unei creșteri semnificative a populației prevăzute pentru Africa și a scăderii mortalității infantile generale datorită îmbunătățirilor în domeniul sănătății.