- Cercetătorii din mai multe țări europene au efectuat un amplu studiu privind reducerea contaminării după implementarea măsurilor în timpul celui de-al doilea val
- Închiderea barurilor este utilă, dar nu şi a locurilor de cultură
- Ora de stingere are un efect „moderat, dar semnificativ statistic”, conform acestei cercetări. Același lucru este valabil și pentru purtarea măștii obligatorii în locuri publice
Cercetătorii din mai multe țări europene au efectuat un amplu studiu privind reducerea contaminării după implementarea măsurilor în timpul celui de-al doilea val. Iată cele mai utile restricții împotriva epidemiei, potrivit Le Parisien.
Întrucât Emmanuel Macron persistă cu privire la strategia sa de a încerca să controleze epidemia, un nou studiu european ar putea confirma sau infirma aceste decizii. De asemenea, ar putea oferi argumente diferitelor sectoare (restaurante, cultură) care necesită o redeschidere.
În perioada 1 august – 9 ianuarie, cercetătorii au studiat evoluția numărului de cazuri și decese Covid în 114 regiuni din șapte țări europene precum Austria, Republica Cehă, Anglia, Germania, Italia, Olanda și Elveția. Punerea în aplicare a restricțiilor a putut ajuta oamenii de știință să analizeze efectele lor, spre deosebire de primul val în care majoritatea țărilor au decis asupra blocărilor totale combinând mai multe măsuri.
Cercetătorii au ales să se concentreze pe o scară regională din cauza „eterogenității celui de-al doilea val, deoarece, la fel ca Marea Britanie, au existat mari diviziuni geografice nord-sud, ceea ce înseamnă că analiza la scară națională ar fi mascat creșterea transmisiei”. Aceștia au putut astfel să furnizeze „primele estimări ale efectelor restricțiilor în timpul celui de-al doilea val”, exprimându-le ca estimări ale reducerii numărului de contaminări.
Închiderea barurilor este utilă, dar nu şi a locurilor de cultură
Prima observație: măsurile primului val, o închidere generalizată aproape peste tot, au fost mai eficiente decât cele ale celui de-al doilea val. Ca rezultat, aproximativ 80% reducerea contaminarii în primul val comparativ cu 66% în al doilea. Înțelegerea importanței și a necesității de a aerisi spațiile închise, care au devenit parte a vieții noastre de zi cu zi, a avut, de asemenea, un efect suplimentar. Ca să nu mai vorbim de nivelul scăzut de imunitate al persoanelor infectate.
În detaliu, descoperim, fără prea multe surprize, că eficacitatea închiderilor barurilor și restaurantelor (12%), precum și a cluburilor de noapte (12%) se află în fruntea reducerii răspândirii Covid-19, la fel ca magazinele care furnizează așa-numitele servicii „neesențiale”, precum saloane de coafură și de înfrumusețare (12%).
Pe de altă parte, după cum amintesc cu voce tare membrii sectorului culturii, închiderea muzeelor, teatrelor și cinematografelor ar fi determinat o reducere a răspândirii virusului cu doar 3%.
Toate închiderile acestor locuri au ca efect reducerea riscului de răspândire a virusului cu 35%. Un ansamblu de măsuri mai eficiente decât interdicțiile de adunări, care ar face posibilă reducerea transmisiilor cu 26%.
„Putem vedea că numărul de 30 de persoane este foarte mare”, notează epidemiologul Mahmoud Zureik, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines. Datorită acestei lucrări, cercetătorii au reușit, în mod logic, să observe că, cu cât numărul de persoane autorizate la adunări este mai mic, cu atât este mai mare reducerea răspândirii. Idealul este să nu vă adunați cu mai mult de două persoane, așa cum a fost cazul în Germania (eficiență mai mare de 20%).
Şcoli, oră de stingere şi măşti
O altă serie de măsuri priveşte închiderea școlilor și, într-o măsură mai mică, a orei de stingere. Dacă închiderea tuturor școlilor a fost, potrivit oamenilor de știință, extrem de eficientă în prima jumătate a anului 2020, este mai puțin cazul de data aceasta. Studiul notează că a dus la o reducere de 7% a contaminării.
„Acest lucru este complet normal”, spune Mahmoud Zureik. Protocoalele școlare stricte din aceste țări funcționează. Aceasta scade utilitatea închiderilor”. Cercetătorii europeni confirmă: „Fără măsuri suficiente, deschiderea școlilor ar putea duce la o creştere a cazurilor”.
Ora de stingere are un efect „moderat, dar semnificativ statistic”, conform acestei cercetări. Același lucru este valabil și pentru purtarea măștii obligatorii în locuri publice. „Cu toate acestea, din cauza naturii largi a acestor intervenții, acestea sunt, de asemenea, susceptibile să interacționeze cu alte măsuri”, scriu cercetătorii.
Evoluția comportamentelor, variante … Limitele acestui studiu
Autorii recunosc că schimbările în comportamentul individual au avut un efect pe care munca lor nu o poate măsura. În timpul primei închideri, „asprimea” deciziilor, utilizarea cuvântului război, cultura „virusului fricii”, a avut o eficiență asupra comportamentului populației pe care îl găsim mai puțin termen lung.
În cele din urmă, oamenii de știință recunosc: aceste observații nu iau în considerare apariția variantelor și caracteristicile lor, în special contagiozitatea mai mare, care ar putea reduce analiza eficacității anumitor măsuri.
„Acest studiu este foarte serios, dar este valabil doar pentru tulpina istorică a virusului, nu pentru variantele mai contagioase”, a spus Mahmoud Zureik. O putem vedea acum: cu tot acest arsenal de măsuri, nu este suficient, nu avem controlul epidemiei. Este greu să faci ceva la fel de eficient ca un control strict, cu școli închise”.