• Studiul a fost realizat de Deloitte România la cererea Fundaţiei World Vision România.
  • Practic, la fiecare leu investit în educaţia unei persoane cu masterat statul primeşte înapoi opt lei, echivalând cu un randament al investiţiei de 700%.
  • În schimb, din cauza lipsei accesului la educaţie, statul cheltuieşte, în medie, circa 90.000 de lei pentru un şomer cu studii primare, pe toată durata vieţii acestuia.

Statul român cheltuieşte circa 168.000 de lei pentru studiile unei persoane, de la grădiniţă până la masterat, şi primeşte înapoi 1,4 milioane lei prin taxele şi impozitele plătite ulterior de-a lungul vieţii. Fiecare leu pe care statul român îl investeşte într-un ciclu complet de educaţie (de la nivel preşcolar la postuniversitar) generează opt lei sub formă de venit la buget din taxe, impozite şi contribuţii, arată un studiu realizat de Deloitte România la comanda Fundaţiei World Vision România.

În medie, statul cheltuieşte în total circa 168.000 de lei pentru fiecare persoană care absolvă un masterat, de la grădiniţă până la acordarea diplomei. În acelaşi timp, o astfel de persoană va contribui pe toată durata vieţii cu aproape 1,45 de milioane de lei la bugetul naţional, prin taxe şi impozite.

Practic, la fiecare leu investit în educaţia unei persoane cu masterat statul primeşte înapoi opt lei, echivalând cu un randament al investiţiei de 700%. În schimb, din cauza lipsei accesului la educaţie, statul cheltuieşte, în medie, circa 90.000 de lei pentru un şomer cu studii primare, pe toată durata vieţii acestuia.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

„Din perspectiva cifrelor avansate de această cercetare – din câte ştim, prima din România care încearcă să cuantifice în termeni financiari reali costurile şi beneficiile educaţiei pentru stat şi pentru societate – concluziile pe care ar trebui să le tragem sunt clare. Educaţia este una dintre investiţiile cele mai avantajoase pe care le poate face un stat, fapt demonstrat cu date în studiul pe care l-am realizat împreună cu Deloitte România. Este nevoie ca statul să respecte legea şi să aloce Educaţiei cele 6 procente din PIB la care s-a obligat. World Vision România, prin programele sale, adăuga resurse financiare la sumele pe care le investeşte statul, iar aceste sume au impact direct atât în calitatea educaţiei, cât si în accesul la educaţie”, a concluzionat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

Cum beneficiază statul de această investiție

În plus, contribuţiile persoanelor fizice la buget cresc odată cu nivelul de educaţie. O persoană cu studii primare contribuie în fiecare an la buget cu maxim 10.363 de lei. Suma creşte la maxim 20.517 lei pentru persoanele care au absolvit cel mult o şcoală profesională şi ajunge la o valoare maximă de peste 40.000 de lei pentru cei cu studii universitare şi postuniversitare.

O altă concluzie a studiului priveşte efectul educaţiei asupra nivelului veniturilor persoanelor fizice. Astfel, veniturile brute realizate de o persoană se dublează, în medie, cu fiecare nivel de învăţământ finalizat.

Prin urmare, un absolvent de liceu câştigă de două ori mai mult decât o persoană care a terminat doar şcoala generală, iar un absolvent de facultate câştigă dublu faţă de cineva care are doar o diplomă de bacalaureat.

Studiul arată că această evoluţie se păstrează indiferent de statutul profesional, fiind valabilă nu doar pentru salariaţi, ci şi pentru agricultori şi lucrătorii pe cont propriu în alte activităţi decât cele agricole.