STUDIU. Ce cred românii despre implicarea UE în procesul de vaccinare anti-COVID

  • Românii cred că autoritățile nu sunt suficient de trasparente în privința vaccinului anti-coronavirus.
  • 57% dintre români acceptă informații despre vaccinare de la medicii specialiști.
  • Aproape 50% dintre români cred că UE joacă un rol cheie în asigurarea vaccinurilor.

75% dintre români cred că autoritățile nu sunt suficient de trasparente în privința vaccinurilor, arată datele celui mai recent Eurobarometru.

Cei mai mulți, 39%, cred că Uniunea Europeană joacă un rol cheie în asigurarea vaccinurilor anti-COVID-19.

Cei mai mulți dintre români tind sa creadă că autoritățile publice nu sunt suficient de transparente și vorbim despre 37% din cei chestionați. Pe cand, 34% sunt convinși de acest lucru. 16% tind să nu fie de acord, pe când 5% sunt total în dezacord cu afirmația aceasta. La nivel european, 21% dintre respondenți sunt convinși de acest lucru. 36% tind să creadă, iar 9% cred total opusul.

Grafic cu ce cred românii despre transparența autorităților în privința vaccinului.
Sursa Foto: Aleph News

De la cine acceptă românii informații despre vaccinuri

Cei mai mulți, adică 57% cred și acceptă informații despre vaccinare de la medici specialiști și chiar de la farmaciști. Pe locul doi sunt autoritățile publice cu o rată de acceptare de 38%, urmat de specialiștii UE cu un procent de 29%. În mass media cred doar 11%.

Grafic cu cifre despre cât de mult acceptă românii informații despre vaccinare de la autorități.
Sursa Foto: Aleph News

Care e părerea românilor cu privire la implicarea UE în accesul la vaccinare

Cifrele ne spun că cei mai mulți tind să creadă că UE joacă un rol cheie în asigurarea faptului că putem avea acces la vaccinurile anti-COVID-19: mai exact 46%. 24% sunt convinși, în timp ce 13% tind să nu fie de acord, pe când 6% sunt absolut convinși că UE nu are niciun rol.

La noi în țară, 36% sunt convinși, 39%, adică cei mai mulți tind să creadă UE joacă un rol cheie.

Grafic cu ce cred românii despre implicarea Uniunii Europene în  accesul la vaccinarea anti-COVID.
Sursa Foto: Aleph News