- Președintele Joe Biden și adversarii săi republicani au anunțat că au ajuns la un acord.
- Președintele a descris acordul ca fiind un „compromis”.
- Acordul, după săptămâni de negocieri dure, mai trebuie să fie aprobat de un Congres divizat.
Președintele Joe Biden și adversarii săi republicani au anunțat că au ajuns la un acord de principiu pentru a ridica plafonul datoriei americane și a evita o situație de nerambursare în SUA. Președintele a descris acordul ca fiind un „compromis”, în timp ce președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că acesta „este demn de poporul american”, scrie BBC.
Acordul, după săptămâni de negocieri dure, mai trebuie să fie aprobat de un Congres divizat. Trezoreria a avertizat că, în lipsa unui acord, SUA vor rămâne fără bani pe 5 iunie. SUA trebuie să împrumute bani pentru a finanța guvernul, deoarece cheltuiește mai mult decât strânge din taxe.
Republicanii au încercat să obțină reduceri de cheltuieli în domenii precum educația și alte programe sociale în schimbul creșterii limitei de îndatorare de 31,4 miliarde de dolari (25 miliarde de lire sterline). Detaliile acordului provizoriu nu au fost făcute publice în mod oficial, dar CBS, partenerul BBC în SUA, a raportat că cheltuielile guvernamentale care nu țin de apărare vor fi menținute la același nivel timp de doi ani și apoi vor crește cu 1% în 2025.
Nu a fost clar cum anume se va schimba un program guvernamental care oferă asistență pentru achiziționarea de alimente pentru persoanele cu venituri mici sau fără venituri.
Declarații despre acord
Într-o declarație, președintele Biden a descris acordul ca fiind un compromis bun pentru țară „deoarece previne ceea ce ar fi putut fi o incapacitate de plată catastrofală și care ar fi dus la o recesiune economică, la devastarea conturilor de pensii și la pierderea a milioane de locuri de muncă”.
La rândul său, dl McCarthy s-a referit la „reduceri istorice ale cheltuielilor, reforme consecvente care vor scoate oamenii din sărăcie și îi vor readuce în câmpul muncii”. Acesta a declarat: „Nu există taxe noi, nu există programe guvernamentale noi”. McCarthy a adăugat că intenționează să termine de redactat proiectul de lege duminică, înainte de a avea un vot în Congres miercuri.
Însă el se confruntă cu o provocare pentru a o trece prin Camera Deputaților, unde s-ar putea să se opună unor adepți înrăiți atât în rândul republicanilor, cât și al democraților. Duminică, reprezentantul republican Chip Roy din Texas a declarat într-un tweet că el și alții „vor încerca” să împiedice adoptarea acesteia.
Cum ar putea afecta incapacitatea SUA
Republicanii controlează Camera cu 222 la 213, în timp ce democrații controlează Senatul cu 51 la 49. McCarthy a declarat duminică pentru Fox News că peste 95% dintre republicanii din Camera Reprezentanților au fost foarte încântați de acest acord.
O intrare în incapacitate de plată a SUA ar bulversa economia americană și ar perturba piețele globale. În SUA, efectul imediat ar fi că guvernul ar rămâne rapid fără fonduri pentru a plăti ajutoarele sociale și alte programe de sprijin, de exemplu. Pe termen lung, criza ar duce la o recesiune a economiei americane, ceea ce ar duce la creșterea șomajului.
O recesiune în SUA ar avea efecte importante asupra multor țări din întreaga lume, pentru care SUA este un partener comercial cheie – acestea nu ar putea vinde către o economie care nu mai cumpără la fel de mult. Și pentru că dolarul american este moneda de rezervă a lumii, o intrare în incapacitate de plată ar stârni panică în întreaga lume, ceea ce ar duce, în cele din urmă, la creșterea prețurilor multor mărfuri.
Citește și
- De ce generația Z respinge smartphone-urile în favoarea telefoanelor cu clapetă
- Ce înseamnă victoria lui Erdoğan pentru Turcia și pentru lume
- Profesorul Alfred Bulai: „Filosofia noastră a rămas din comunism: dezvoltare = beton. Dezvoltarea înseamnă resursă umană. Betonul nu aduce plus valoare, omul aduce plus valoare!”