• Președintele Joe Biden și principalul republican Kevin McCarthy urmează să se întâlnească luni la Casa Albă pentru a discuta despre ridicarea plafonului de îndatorare al SUA.
  • Cei doi au vorbit la telefon duminică, în timp ce președintele se întorcea de la summitul G7 din Japonia.
  • Cele două părți rămân în dezacord în ceea ce privește reducerile bugetare cerute de republicani ca o condiție pentru ridicarea plafonului.

Președintele Joe Biden și principalul republican Kevin McCarthy urmează să se întâlnească luni la Casa Albă pentru a discuta despre ridicarea plafonului de îndatorare al SUA, declară BBC. La plecarea din Japonia duminică, Biden a declarat reporterilor că propunerile republicanilor, care controlează Camera Reprezentanților, sunt „pur și simplu, sincer, inacceptabile”. El a adăugat: „Este timpul ca republicanii să accepte faptul că nu există un acord bipartizan care să fie încheiat în termenii lor partizani. Trebuie să acționeze și ei”.

Plafonul datoriei este o limită de cheltuieli stabilită de Congres, care determină câți bani poate împrumuta guvernul. În cazul în care nu se reușește creșterea plafonului peste limita actuală de aproximativ 31,4 miliarde de dolari (25,2 miliarde de lire sterline) până în luna iunie, SUA ar putea intra în incapacitate de plată a datoriei sale. Acest lucru ar însemna că guvernul nu ar mai putea împrumuta bani și nici nu și-ar mai putea plăti toate facturile. De asemenea, ar amenința să producă ravagii în economia globală, afectând prețurile și ratele la creditele ipotecare din alte țări.

Sursă: BBC

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Un ghid foarte simplu despre plafonul datoriei SUA

Președintele a anulat vizitele în străinătate care urmau summitului de trei zile de la Hiroshima, pentru a se ocupa de impasul în care se află datoria federală. McCarthy a descris anterior convorbirea cu Biden ca fiind productivă. „Cred că putem rezolva unele dintre aceste probleme dacă el înțelege la ce ne uităm”, a declarat el reporterilor după conversația celor doi.

Duminică seara, negociatorii s-au întâlnit la biroul lui McCarthy din Capitol Hill pentru un summit care a durat aproximativ două ore și jumătate. Steve Ricchetti, unul dintre reprezentanții lui Joe Biden și consilierul principal al președintelui, au declarat reporterilor că echipele de negociere vor continua să lucreze și peste noapte.

Citește și:

A început grevă generală în școlile din România, prima după 18 ani. Ce salarii cer profesorii

VIDEO. Misiunea SpaceX a decolat cu un fost astronaut NASA și trei clienți plătitori. Cât timp vor petrece cei patru la bordul stației

O chitara spartă de Kurt Cobain a fost scoasă la licitație. Suma uriașă cu care a fost vândută