• Era Erdoğan continuă să trăiască.
  • Pentru Turcia, cel de-al treilea și ultimul mandat al lui Erdoğan va însemna ,,o continuare a situației actuale” .
  • Repercusiunile victoriei lui Erdoğan nu se vor limita doar la Turcia.

Era Erdoğan continuă să trăiască. Acest lucru a fost asigurat duminică, după ce liderul de mult timp al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a ieșit victorios în turul doi al alegerilor prezidențiale împotriva contracandidatului opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, potrivit revistei Time.

Faptul că Erdoğan a reușit să supraviețuiască celui mai mare test la adresa conducerii sale este remarcabil, având în vedere starea economiei turcești și furia persistentă a publicului în legătură cu răspunsul guvernului la cutremurele puternice din februarie, care s-au soldat cu cel puțin 50.000 de morți. Ce înseamnă victoria sa pentru viitorul Turciei, precum și pentru întreaga lume, este întrebarea care se află acum în mintea multora.

Pentru Turcia, cel de-al treilea și ultimul mandat al lui Erdoğan va însemna ,,o continuare a situației actuale” , spune Galip Dalay, membru asociat al think tank-ului Chatham House, cu sediul la Londra. Sub conducerea lui Erdoğan, care a venit la putere pentru prima dată ca prim-ministru al Turciei în 2003 (rol în care a servit timp de 11 ani înainte de a deveni președinte în 2014), țara a alunecat în autoritarism. El a consolidat puterea prin modificări constituționale, a erodat instituțiile democratice ale țării, inclusiv sistemul judiciar și mass-media, și a întemnițat opozanți și critici, mulți dintre ei jurnaliști. Eforturile sale au adus Turciei titlul de una dintre primele 10 țări autocratizante din lume, potrivit Institutului V-Dem din Suedia. În 2018, Freedom House a retrogradat statutul țării de la ,,parțial liberă” la ,,nu este liberă”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Cu încă cinci ani la cârma țării, este puțin probabil ca Erdoğan să aleagă să schimbe direcția agendei sale interne. În orice caz, este probabil să meargă chiar mai departe. ,,Atunci când autocrații se confruntă cu un context intern instabil, ei dublează represiunea” , spune Gonul Tol, autorul cărții ,,Războiul lui Erdoğan: Lupta unui om puternic acasă și în Siria” . În timp ce Erdoğan ar putea, în mod plauzibil, să cedeze presiunilor de a reveni la politici economice mai ortodoxe pentru a reface stabilitatea financiară a țării (o mișcare pe care a părut să o prefigureze prin includerea fostului său țar economic, Mehmet Șimșek, la un eveniment de campanie), Tol spune că este puțin probabil ca Erdoğan să cedeze atunci când vine vorba de restabilirea credibilității democratice a țării. ,,Am ajuns la un punct [în care] a subminat drepturile și instituțiile într-o asemenea măsură încât nu mai putem numi Turcia o democrație” , spune ea, menționând verdictul observatorilor electorali internaționali potrivit căruia alegerile din Turcia, deși aparent libere și competitive, sunt totuși nedrepte. ,,Ne apropiem de un punct în care Turcia se va transforma într-o țară în care alegerile s-ar putea să nu conteze”.

Repercusiunile victoriei lui Erdoğan nu se vor limita doar la Turcia. Ea va avea consecințe internaționale majore – nu în ultimul rând pentru NATO. Spre deosebire de ceilalți membri ai alianței, Turcia a făcut tot posibilul pentru a crea legături strânse cu Rusia. În 2017, Ankara a acceptat în mod controversat să achiziționeze un sistem de apărare antirachetă S-400 de la Moscova. În timp ce majoritatea celorlalte țări au sancționat Rusia în urma invaziei sale la scară largă în Ucraina, Turcia a continuat să facă afaceri cu Moscova. Într-un interviu recent cu CNN, Erdoğan și-a lăudat „relația specială” cu președintele rus Vladimir Putin și a reafirmat opoziția solitară a Turciei față de aderarea Suediei la NATO. (Ankara a blocat anterior aderarea Finlandei și a Suediei la alianța militară, invocând preocupări legate de sprijinul acestora pentru militanții kurzi pe care Turcia și SUA îi consideră organizații teroriste; deși în cele din urmă a ridicat opoziția față de Finlanda, care a devenit între timp cel de-al 31-lea membru al NATO, veto-ul său privind aderarea Stockholmului rămâne valabil).

În următorii cinci ani, ,,veți asista la o consolidare a acestei relații [Erdoğan-Putin]” , spune Tol. ,,El a folosit aderarea Suediei și a Finlandei la NATO ca un atu pentru a obține concesii din partea lumii occidentale. Și a reușit în multe feluri, așa că va încerca să mulgă asta în continuare” .

Cu toate acestea, majoritatea analiștilor se așteaptă ca Erdoğan să accepte în cele din urmă aderarea Suediei – dacă nu înainte de viitorul summit NATO de la Vilnius din iulie, atunci poate până la sfârșitul anului. ,,Erdoğan prețuiește prezența Turciei în NATO, deoarece crede că aceasta îi oferă o pârghie suplimentară în afacerile internaționale” , spune Dalay. Într-adevăr, Erdoğan a încercat să prezinte Turcia ca un mediator diplomatic valoros între Rusia și Occident și a făcut presiuni pentru a convoca discuții de pace între Rusia și Ucraina, așa cum a ajutat la medierea unui acord cheie de export de cereale între țările aflate în conflict anul trecut.

Victoria lui Erdoğan ar putea avea, de asemenea, consecințe decisive pentru cei aproximativ 3,6 milioane de refugiați sirieni din Turcia. În timp ce Erdoğan nu a mers atât de departe ca Kılıçdaroğlu în a jura să expulzeze toți refugiații din țară – mișcare pe care acesta din urmă a făcut-o după primul tur de scrutin, într-o încercare aparentă de a diminua sprijinul rivalului său în rândul naționaliștilor – Erdoğan a remarcat că planurile guvernului său de a construi sute de mii de locuințe în nordul Siriei ar facilita întoarcerea voluntară a acestora.

Pe cât de mult va depinde de modul în care Erdoğan va alege să își definească ultimul mandat – și, prin extensie, propria moștenire -, pe atât de mult va depinde și de modul în care lumea va alege să răspundă la victoria sa, în special Occidentul. În bătălia globală dintre democrație și autoritarism, Turcia este privită ca făcând parte cu fermitate din tabăra celui din urmă, alături de alte țări retrograde, precum Ungaria, India și Brazilia.

,,Este Occidentul pregătit să se confrunte cu o Turcia mai autoritară?” , se întreabă Gonul. ,,Sau vor păstra această relație tranzacțională și vor spune: «Atâta timp cât Erdoğan îi ține pe refugiații sirieni în Turcia, putem lucra cu el, îl putem tolera » ” .

Citește și

Primii lideri care l-au felicitat pe Erdogan pentru realegerea ca președinte, înainte de rezultatele oficiale: „Victoria a fost un rezultat firesc”

Regele Charles al III-lea îi aduce un omagiu Tinei Turner în cel mai emoționant mod la Palatul Buckingham

VIDEO. Susținătorii președintelui Erdogan sărbătoresc deja în stradă