• Erdogan a anunțat că a câstigat alegerile.
  • Erdogan a spus că liderii mondiali îl sună să-i transmită felicitări, sunt deja pregătiți să vină în Turcia.
  • Turcii au votat azi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după o lungă campanie electorală, care a divizat țara și a fost urmărită cu atenție de peste hotare.

UPDATE 03.00.

„Musulmanii ar trebui să se bucure”. Susținătorii lui Erdogan sărbătoresc realegerea președintelui în Istanbul.

În Turcia este trecut de ora 1.00 dimineața, iar mulțimile bucuroase încă sărbătoresc victoria președintelui Recep Tayyip Erdogan în fața sediului partidului său de guvernământ din Istanbul.

Cerul a fost străbătut de artificii, în timp ce aerul s-a umplut de cântece și muzică. Când Erdogan a început să își țină discursul de la balconul palatului prezidențial din Ankara, susținătorii din Istanbul s-au adunat pentru a-l urmări pe un ecran mare.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

„Îl iubesc atât de mult. Sper ca Dumnezeu să nu-l ia de lângă noi. Aș muri pentru el”, a declarat cineva. „Sper să trăiască pentru totdeauna”. „El este tatăl meu, bunicul, unchiul meu. El este totul pentru mine”.

Yunus Gun, în vârstă de 23 de ani, a declarat că este încrezător că Erdogan va depăși șirul de probleme financiare și politice ale țării.

„Ne-am gândit la viitorul copilului nostru în timp ce votam… Suntem conștienți că puterea de cumpărare este scăzută în acest moment, dar sunt sigur că circumstanțele se vor îmbunătăți cu voia lui Dumnezeu”.

Soția sa, Merve, a declarat că a absorbit momentul. „Ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat. Trăim acel moment”, a spus ea.

UPDATE 23:58.

În provincia turcă Hakkari, în care Erdogan a câștigat doar 28% din voturi, au început protestele . Poliția de la tunul cu apă îi împrăștie pe protestatari.

UPDATE 23:57.

Biden l-a felicitat pe Erdogan pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din Turcia și și-a exprimat speranța pentru continuarea cooperării în cadrul NATO.

UPDATE 23:47. Erdogan și-a început discursul victoriei cântând, pe un autocar, în mijlocul susținătorilor

Președintele Recep Tayyip Erdogan a izbucnit în cântec în timp ce revendica victoria în alegerile din țara sa.

Rivalul său secular, Kemal Kilicdaroglu, a declarat că alegerile au fost nedrepte, fără a-și recunoaște în mod explicit înfrângerea.

Cu toate acestea, Consiliul Electoral Suprem al Turciei (YSK) a confirmat ulterior că dl Erdogan a câștigat scrutinul.

UPDATE 23:45.

Scholz l-a felicitat pe Erdogan pentru victoria sa în alegeri și a declarat necesitatea promovării temelor comune de cooperare.

UPDATE 23:32.

Timp de 21 de ani, Erdogan a câștigat toate alegerile pe care le-a disputat.

UPDATE 23:05. Macron îl felicită pe Erdogan pentru realegerea sa la conducerea Turciei

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan, în franceză şi în turcă, pentru realegerea sa la conducerea Turciei, scrie BBC.

Macron evocă în acest mesaj postat pe Twitter ,,provocări uriaşe” cu care se confruntă Franţa şi Turcia ,,împreună” .

El enumeră ,,pacea în Europa, viitorul Alianţei noastre Nord-Atlantice, Marea mediterană”.

,,Împreună cu preşedintele Erdogan, pe care-l felicit pentru realegerea sa, vom continua să avansăm”, conchide el.

UPDATE 22:40. Zelenski l-a felicitat pe Erdogan pentru victoria sa la alegerile prezidențiale

„Îl felicit pe președintele Erdogan pentru victoria sa la alegerile prezidențiale. Sperăm să ne dezvoltăm cooperarea în interesul securității și stabilității Europei și să ne consolidăm în continuare parteneriatul strategic în beneficiul țărilor noastre”, a spus președintele Ucrainei.

Pe parcursul ultimului an în care a avut loc războiul Rusiei cu Ucraina, Erdogan a încercat personal să joace rolul de mediator: a organizat negocieri între părți și a continuat să comunice atât cu Vladimir Zelenski, cât și cu Vladimir Putin, prezentându-se în esență ca singurul lider. care păstrează influența de ambele părți ale conflictului.

Relațiile cu Zelensky s-au dezvoltat treptat. Odată, când Zelensky însuși juca încă pe scenă ca actor și comedian, a pus în scenă scenete, ironic despre inamovibilitatea puterii în Turcia și vorbind imparțial despre Erdogan.

Dar politica a schimbat totul. Turcia s-a dovedit a fi una dintre puținele țări care, după 2014, după anexarea Crimeei și ocuparea unei părți din Donbass, a acceptat să-și vândă dronele Ucrainei, care au devenit acum un simbol al rezistenței ucrainene.

Acum că Rusia poartă război împotriva Ucrainei, președintele Zelensky este în contact frecvent cu Erdogan. Liderul turc a venit chiar la Lvov pentru discuții personale în apogeul războiului. Scenele umoristice aparțin trecutului. Și Türkiye a continuat să furnizeze Bayraktars Ucrainei.

În octombrie anul trecut, prima corvetă Milgem pentru marina ucraineană a fost lansată în Turcia – nava va fi cea mai mare din flota ucraineană. Și asta ca să nu mai vorbim de faptul că Zelensky însuși poartă o armătură fabricată în Turcia.

Erdogan demonstrează că se așteaptă să devină cel mai influent jucător din regiune și încearcă în toate modurile posibile să acționeze ca mediator în conflict. Nici Ucraina, nici Rusia nu au ridicat obiecții. Și serviciul de presă al lui Vladimir Zelenski, în rapoartele oficiale, l-a numit pe Erdogan „partener și aliat”.

UPDATE 21:40

Și Donald Trump l-a felicitat și el pe Erdogan pentru victoria sa în alegeri

UPDATE 22:38

Comisia electorala il declară câștigător oficial al alegerilor prezidentiale pe RT Erdogan. Declaratia a fost facuta de presedintele CEC.

UPDATE 22:13

Președintele YSK Ahmet Yener: Conform rezultatelor provizorii, domnul Recep Tayyip Erdoğan a fost ales președinte.

S-a văzut că rata de deschidere a urnelor este de 99,43 la sută, domnul Recep Tayyip Erdoğan a primit 52,14 la sută din voturi, iar domnul Kemal Kılıçdaroğlu a obținut 47,86 la sută din voturi.

UPDATE 22:11

Liderul Partidului de opoziție, care este în alianță cu Kılıçdaroğlu, a spus că opoziția acceptă rezultatele alegerilor și va învăța lecțiile.

UPDATE 22:07. Kılıçdaroğlu nu a recunoscut încă înfrângerea

Corespondenții BBC care au fost prezenți la discursul lui Kılıçdaroğlu au numit discursul de foc – candidatul opoziției a denunțat regimul autoritar al președintelui Erdogan și a calificat alegerile nedrepte.

Dar nu a recunoscut încă înfrângerea, în ciuda faptului că practic nimeni nu are îndoieli cu privire la rezultatele finale.

Kılıçdaroğlu le-a mulțumit celor 25 de milioane de cetățeni turci care l-au votat. Sala i-a răspuns cu aplauze puternice.

UPDATE 22:00.

Kılıçdaroglu, în primul său discurs după încheierea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia, a spus că își va continua activitățile de opoziție.

Deja există solicitări ca Kılıçdaroğlu să demisioneze din funcția de lider de partid

Și iată despre ce am vorbit mai devreme.

Unul dintre membrii Partidului Popular Republican, primarul orașului Bolu, Tanju Ozcan, i-a cerut lui Kılıçdaroğlu să demisioneze și să cedeze locul său primarului Istanbulului Ekrem Imamoğlu

„Îi mulțumim domnului Kılıçdaroğlu pentru eforturile sale, dar a fost indus în eroare, mai ales în primul tur, de trei sau cinci învinși… care și-au pus propriile interese înaintea intereselor țării”.

Kılıçdaroglu a spus că actualele alegeri sunt una dintre cele mai nedrepte perioade din istoria țării.

El a adăugat că va continua să se implice în activități de opoziție.

După procesarea a 99,54% din buletine de vot, conducerea lui Erdogan rămâne cu 52,11% din voturi, transmite televiziunea de stat.

UPDATE 21:55. 99,48 la sută din urne au fost deschise.

Recep Tayyip Erdogan: 52,10

Kemal Kılıçdaroğlu: 47,90 voturi.

UPDATE 21:52. Vladimir Putin l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa ca președinte al Turciei

„Victoria alegerilor a fost un rezultat firesc al muncii voastre dezinteresate ca șef al Republicii Turcia, o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru eforturile dumneavoastră de a întări suveranitatea statului și de a urmări o politică externă independentă. Apreciem foarte mult contribuția dumneavoastră personală la consolidarea relațiilor amicale ruso-turce, cooperarea reciproc avantajoasă în diverse domenii” , se arată, în special, în telegrama președintelui.

De asemenea, Alexander Lukașenko l-au felicitat pe Erdogan pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din Turcia.

„Sunt sigur că relațiile de încredere și respect reciproc care s-au dezvoltat între Minsk și Ankara de-a lungul multor decenii vor continua să se consolideze în beneficiul țărilor și popoarelor noastre”, a spus Lukashenko.

UPDATE 21:36

Mii de susținători s-au adunat deja la Ankara în fața reședinței lui Erdogan, el este de așteptat să tina un discurs.

UPDATE 21:10 Marcel Ciolacu: Realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanția dezvoltării în continuare a Parteneriatul nostru Strategic, în cadrul NATO

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, este unul dintre primii lideri români care a reacționat după ce președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, și-a revenidicat victoria.

,,Realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanția dezvoltării în continuare a Parteneriatul nostru Strategic, în cadrul NATO” , scrie Ciolacu pe Facebook.

Vezi integral postarea:

UPDATE 20.59. 99,02 la sută din cufere au fost deschise, iată cea mai recentă situație

Recep Tayyip Erdogan: 52,08%
Kemal Kılıçdaroğlu: 47,92%

UPDATE 20.51

Erdogan conduce turul doi al alegerilor cu 51,99% după procesarea a aproape 99,9% din buletinele de vot, transmite Agenţia Anatoliană.

UPDATE 20.25

Organismul electoral turc confirmă oficial într-o conferință de presă datele difuzate în avans de agenția de presă Anadolu, anunțând că, după numărarea a 75,42% din voturi, președintele Erdogan a primit 53,41% din voturi, iar adversarul său, Kemal Kilicdaroglu, 46,59%.

UPDATE. Erdogan a anunțat că a câstigat alegerile

Președintele Erdoğan a anunțat că își va rosti discursul de la balcon din Complexul Prezidențial.

Președintele Erdogan: „Aș dori să mulțumesc fiecărui membru al națiunii noastre care ne-a încredințat încă o dată responsabilitatea de a guverna țara în următorii 5 ani”, a spus el.

„Am spus că vom câștiga în așa fel încât nimeni să nu piardă. Astăzi, doar Turcia câștigă. ” , a mai adăugat președintele.

Erdogan a mai spus că liderii mondiali îl sună să-i transmită felicitări, sunt deja pregătiți să vină în Turcia.

Președintele Uzbekistanului Shavkat Mirziyoyev, președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev, președintele Serbiei Aleksandar Vucic și șeful Guvernului de Unitate Națională al Libiei Abdel Hamid Dbeiba s-au alăturat, de asemenea, felicitărilor lui Erdogan pentru victoria sa în turul doi al alegerilor.

UPDATE. Oamenii din Azerbaidjan – Baku sărbătoresc victoria electorală a președintelui Erdogan

UPDATE 20.17.

Șeful Consiliului Electoral Suprem al Turciei a spus că Erdogan conduce cursa prezidențială cu 53,4% din voturi.

75,4% din urne au fost deschise.

UPDATE 20.09. 98,06% din voturi au fost deschise, iată cea mai recentă situație

Recep Tayyip Erdogan: 52,12%
Kemal Kılıçdaroğlu: 47,88%

UPDATE 20.08. Anadolu: Turcii din Germania votează în mare parte pentru Erdogan

Președintele în exercițiu al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, are sprijinul unei majorități clare dintre alegătorii turci care locuiesc în Germania, transmite agenția de presă de stat Anadolu.

În Germania, Erdogan primește în prezent 65,61% din voturi în turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia, Kemal Kılıçdaroglu – 34,39%.

UPDATE 20.08

Kemal Kılıçdaroğlu va face o declarație la sediul CHP la ora 21:30

UPDATE 20.05

Purtătorul de cuvânt al partidului AK Çelik: „Aceasta este o sărbătoare a democrației. Câștigătorul va fi întreaga Turcie. Niciun cetățean nu ar trebui să fie rănit sau supărat. Niciunul dintre cetățenii noștri nu va pierde. Să salutăm rezultatele alegerilor cu maturitate și să ne felicităm unii pe alții pentru împuternicirea democrației noastre.

UPDATE 20.03

Datele oficiale ale YSK (19.58 pm). Procentul de urne deschise: 75,42%.

Erdogan: 53,41 la sută

Kilicdaroglu: 46,59 la sută

Președintele YSK, Ahmet Yener, a cerut să fie anunțate rezultatele provizorii.

19.58: Erdoğan va ține un ,,discurs la balcon” la Complexul prezidențial

Potrivit unor informații, președintele Erdoğan va încălca tradiția, ținând discursul tradițional de victorie la Complexul prezidențial, în loc de sediul AKP-ului său.

UPDATE 19.54. Viktor Orban îl felicită pe Erdogan

UPDATE 19.50. La Istanbul, 94,27 la sută din urne au fost deschise

Recep Tayyip Erdogan: 48,65%
Kemal Kılıçdaroğlu: 51,35%

UPDATE 19.48. În İzmir, 96,28% din urne au fost deschise

Recep Tayyip Erdogan: 33,19%
Kemal Kılıçdaroğlu: 66,81%

UPDATE 19.35.

Erdogan conduce cu 52,28% din voturi. Kilicdaroglu are 47,72%, după deschiderea a 96% din urnele de vot, potrivit datelor difuzate de agenția de presă publică Anadolu. Agenția privată de presă Anka îl arată de asemenea pe Erdogan în avantaj, cu 51,52%.

UPDATE 19.31

Erdogan a câștigat peste 54% din voturi în al doilea tur de scrutin, arată rezultatele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale din Turcia

UPDATE 19.30

Cea mai nouă actualizare îl arată pe șeful statului în avantaj, dar diferența s-a redus și mai mult. Erdogan conduce cu 52,61% din voturi. Kilicdaroglu are 47,39%, după deschiderea a 91% din urnele de vot, potrivit numărătorii oficiale transmise de agenția de presă publică Anadolu.

UPDATE 19.20. 91,55 % din cufere au fost deschise, iată cea mai recentă situație

Recep Tayyip Erdogan: 52,61%
Kemal Kılıçdaroğlu: 47,39%

UPDATE 19.19. CNN Turk îi dă conducere lui Erdogan. Agenția de opoziție Anka scrie că până acum voturile sunt împărțite în mod egal

UPDATE 19.14: Președintele Recep Tayyip Erdogan a mulțumit susținătorilor și echipei sale, imediat după apariția rezultatelor parțiale, care arată că are un avans în fața contracandidatului său, Kilicdaroglu.

Președintele în exercițiu a cerut protejarea urnelor de vot „cu orice preț”, potrivit publicației Hurriyet.com.

UPDATE 19.11. Erdoğan conduce

https://www.youtube.com/live/uO2r1DKre4I?feature=share
Live din fața reședintei lui Erdogan

UPDATE 19.08. Rezultatele turului alegerilor prezidențiale:

Date oficiale ale YSK (18.55)

Raportul voturilor deschise: 32,34%

Erdogan: 55,57 la sută

Kılıçdaroğlu: 44,43 la sută

UPDATE 19.00. În Ankara, 83,74 % din urne au fost deschise.

Recep Tayyip Erdogan: 50,56%
Kemal Kılıçdaroğlu: 49,44%

UPDATE 19.00. 82,64% din urne au fost deschise, iată cea mai recentă situație

Recep Tayyip Erdogan: 53,41%
Kemal Kılıçdaroğlu: 46,59%

UPDATE 18.46. 71,45% din urne au fost deschise, iată cea mai recentă situație

Recep Tayyip Erdogan: 54,37%
Kemal Kılıçdaroğlu: 45,63%

UPDATE 18.45. Rezultatele turului alegerilor prezidențiale:

Date oficiale ale YSK (18.35) %

Raportul urnelor deschise: 17,67%

Erdogan: 56,67 la sută

Kılıçdaroğlu: 43,33 la sută

UPDATE 18.43.

Emirul Qatarului Tamim Bin Hamad l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru o victorie în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în pofida faptului că numărarea voturilor nu s-a încheiat.

Emirul Qatarului Tamim Bin Hamad l-a felicitat pe Erdogan într-un mesaj postat pe Twitter.

,,Dragul meu frate, Recep Tayyip Erdogan, felicitări pentru victorie şi îţi urez succes în noul mandat”, scrie Tamim Bin Hamad.

UPDATE 18.40.

Agenția de presă de opoziție din Turcia, Anka, susține că Kılıçdaroğlu este lider cu 2% după procesarea a 44% din buletinele de vot în al doilea tur

În același timp, potrivit televiziunii de stat, Erdogan câștigă 56,36% din voturi, Kılıçdaroglu 43,64% după procesarea a 49,39% din buletine de vot.

UPDATE 18.43: Prezența la vot scade la 84% în turul doi

Prezența la vot a scăzut în turul al doilea în comparație cu primul tur. În primul tur, prezența a fost de peste 88%, potrivit agenției turcești Anadolu. Azi s-a înregistrat o ușoară scădere, până la 84,2%.

UPDATE 18.36. La Istanbul, 36,42 la sută din urnele de vot au fost deschise

Recep Tayyip Erdogan: 49,77%
Kemal Kılıçdaroğlu: 50,23%

UPDATE 18.20. Urne deschise în Turcia: 56,31

Recep Tayyip Erdoğan: 55.69

Kemal Kilicdaroglu: 44,31.

În acest moment, diferența de voturi între candidați este 3. 103. 584.

UPDATE 18.16.

Președintele YSK, Ahmet Yener, a anunțat că interdicția de difuzare a alegerilor a luat sfârșit

UPDATE 18.15. Urne deschise în Turcia: 48,61

Recep Tayyip Erdoğan: 56.44
Kemal Kilicdaroglu: 43,56

UPDATE 17.54. Urne deschise în Turcia: 17,54

Recep Tayyip Erdoğan: 61.70

Kemal Kilicdaroglu: 38,30

UPDATE 17.45. Urnele deschise în Turcia: 11,46

Recep Tayyip Erdoğan: 64.04

Kemal Kilicdaroglu: 35,96

UPDATE 17.45. Urnele deschise în Turcia: 9,37

Recep Tayyip Erdoğan: 64,82

Kemal Kilicdaroglu: 35,18

UPDATE 17.44. Sunt alegerile din Turcia libere?

În perioada premergătoare a celui mai dificil scrutin din cariera sa, președintele Recep Tayyip Erdogan a apelat la Trezorerie pentru a finanța programe de cheltuieli populiste și a majorat salariul minim de trei ori în ultimul an și jumătate. Contracandidatul său abia dacă a apărut la televiziunea publică, în timp ce discursurile lui Erdogan au fost difuzate integral. Iar votul este supravegheat de o comisie electorală care, în trecut, a luat măsuri discutabile care l-au avantajat pe președinte.

Faptul că Erdogan nu a câștigat detașat și a fost forțat să meargă în turul doi arată totuși că lucrurile sunt mai complicate: Turcia nu este nicio democrație fermă, dar nici o autocrație în toată regula, spun politologii, ci un amestec între cele două, în care liderul are o putere covârșitoare, dar alegerile pot aduce totuși schimbări, scrie New York Times.

UPDATE

Turcii au votat azi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după o lungă campanie electorală, care a divizat țara și a fost urmărită cu atenție de peste hotare. Secțiile de vot s-au închis la ora 17.00 (ora României), iar rezultatele vor fi cunoscute în cursul serii, scriu Associated Press și Al Jazeera.

UPDATE 17.00

Punct final în procesul de votare. Nu există exit-poll-uri, iar primele rezultate parțiale sunt așteptate la maxim câteva ore după închiderea urnelor.

UPDATE Președintele Recep Erdogan a dat bani susținătorilor săi chiar în ziua alegerilor prezidențiale

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a împărțit bancnote în valoare de 200 de lire fiecare (aproximativ 10 dolari americani) și a dat mâna cu susținătorii chiar în ziua în care turcii votează viitorul președinte.

UPDATE

Un alegător turc a apărut la o secție de votare din Adana, în sudul Turciei, îmbrăcat într-un costum de Omul Păianjen.

Videoclipuri anterioare distribuite pe rețelele sociale au arătat pisici, câini și chiar un miel care însoțeau alegătorii la secția de votare.

UPDATE Un grup de membri AKP a dat buzna la liceul din Bostancı și a atacat cetățeni

UPDATE Un alegător din Düzce a venit să voteze cu pisica sa

UPDATE

Potrivit știrilor Ziarului Evrensel, în districtul Fındıklı din Rize. Un alegător pe nume a intrat în cabina de vot cu o armă.

Alegătorul a îndreptat pistolul spre poza lui Kemal Kılıçdaroğlu de pe buletinul de vot și a pus lângă ea o hârtie cu inscripția „Cel care a mâncat pâinea acestei țări și l-a trădat va lua un glonț de la fiul țării în care și-a mâncat pâinea” și și -a făcut fotografia.

UPDATE Izmir, Bornova. Călare la vot

UPDATE S-a votat și în costume populare

UPDATE Un cuplu din Düzce, Turcia a a votat pregatit de nuntă

UPDATE ORA 16.00

Meral Aksener, liderul Partidului Bun (IYI), a făcut apel la populație să se prezinte la urnele de vot pentru a susține o Turcie democratică.

Ea le-a spus oamenilor, într-o postare pe Twitter, să voteze pentru o țară unită, mai degrabă decât pentru una polarizată și divizată.

,,Haideți să ne protejăm democrația împreună”, a scris ea pe Twitter.

UPDATE ORA 15.00

Erdogan a vizitat mormintele părinților săi de la cimitirul Karacaahmet, la scurt timp după ce și-a exprimat votul la o secție de votare din Istanbul.

UPDATE ORA 14.00 Persoanele care nu s-au putut deplasa la vot și-au putut exprima votul cu ajutorul urnelor mobile

Urnele de vot au fost duse la domiciliu pentru ca persoanele bolnave, în vârstă sau cu handicap să poată vota. Printre cei care au votat de la domiciliu s-a numărat și Sumeyye Sahin, în vârstă de 18 ani, din provincia Adiyaman, din sud-estul țării.

UPDATE ORA 13.00 Politicienii și-au exprimat voturile de la Ankara și Istanbul în alegerile de la egal la egal.

Erdogan și-a salutat susținătorii în timp ce își exprima votul la Istanbul, îndemnându-i pe turci să voteze în aceste alegeri cu miză mare.

,,Cred că procesul de numărare a voturilor va fi foarte rapid astăzi. Este important să vedem astfel de alegeri pentru președinție pentru democrația turcă”, a declarat președintele în exercițiu după ce a votat.

,,Participarea la 90 la sută este tipică în primul tur. Turcia și-a afirmat aderența la democrație cu o participare de 90 la sută la alegeri. Sper că rezultatele alegerilor vor fi bune pentru Turcia. Facem apel la alegători să meargă la urne și să adere la democrație”, a mai spus el.

Sursă: Aljazeera

UPDATE ORA 12.00 47.523 de noi alegători au devenit majori între primul și al doilea tur de scrutin

Sunt 60 de milioane de alegători în Turcia. ,,Acestora li s-au alăturat peste 47.000 de noi alegători din ultimul tur, deoarece au împlinit 18 ani”, a declarat Farah Al-Zaman Shawqi de la Al Jazeera, la Ankara.

Kilicdaroglu a încercat să apeleze la tinerii turci în timpul campaniei electorale, făcând referire la criza costului vieții, la scăderea bruscă a lirei și la inflația în creștere.

O alegătoare turcă a sosit la o secție de votare din Istanbul pentru a-și exprima votul împreună cu un miel alb.

Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit videoclipuri cu alegătoarea și mielul ei la urna de vot.

UPDATE ORA 11.00 În timp ce turcii se îndreaptă spre urne, prezența la vot pare să fie mai mare decât în primul tur.

Cozile se mișcă destul de repede, deoarece procesul de votare în turul doi este mult mai ușor decât în primul tur, a spus ea, turcii votând doar pentru președinte și având de ales între doar doi candidați.

La votul din 14 mai, a fost vorba de o alegere între trei candidați, pe lângă alegerile parlamentare, a spus Koseoglu, iar cozile s-au mișcat mai încet, deoarece oamenii s-au chinuit să completeze buletinele de vot mai mari.

Sursă: Aljazeera

UPDATE ORA 10.00 Victimele cutremurului au primit transport gratuit pentru a vota

Persoanele evacuate din zona cutremurului din Turcia au călătorit înapoi în provinciile lor de origine din toate colțurile țării pentru a vota, a relatat Andrew Wilks de la Al Jazeera.

În Kirikkale, în centrul Anatoliei, Aziz Duru a plecat duminică dimineața devreme cu autobuzul spre provincia sa natală, Malatya, pentru a vota, o călătorie de 450 km. ,,Mă duc pentru că eu cred că ar trebui să merg ca o datorie națională”, a declarat el pentru agenția privată de presă Ilhas. ,,Voi merge astăzi și mă voi întoarce după ce voi vota dimineața”.

Viceguvernatorul din Kirikkale, Ahmet Sait Kurnaz, a declarat că aproximativ 300 de victime ale cutremurului au primit transport gratuit din partea agenției pentru dezastre AFAD pentru a se întoarce în orașele și satele lor de origine pentru a vota.

Sute de mii de oameni au fugit din regiunea sudică afectată de cutremurele din februarie, care au făcut peste 50.000 de morți. În timp ce reconstrucția este în curs de desfășurare, mulți rămân în alte părți ale Turciei, locuind în cămine, săli de sport sau la rude, în timp ce așteaptă să se întoarcă.

Sursă: Aljazeera

UPDATE ORA 09.00

Conform regulilor electorale, nu sunt permise previziunile despre vot până când consiliul electoral turc nu ridică interdicția în noaptea votului.

Cu toate acestea, Consiliul Electoral Superior permite de obicei publicarea de știri mai devreme. Este probabil ca rezultatele să apară mai devreme decât la 14 mai, având în vedere simplitatea relativă a buletinului de vot.

Sursă: Aljazeera

UPDATE ORA 08.00 Secțiile de votare sunt deschise oficial în toată Turcia.

Peste 64 de milioane de turci sunt eligibili pentru a vota la aproape 192.000 de secții de votare, dintre care peste șase milioane au votat pentru prima dată pe 14 mai.

Turcii din întreaga țară se îndreaptă spre urne pentru un al doilea tur de scrutin prezidențial, alegând între Erdogan și rivalul său Kilicdaroglu.

Sursă: Aljazeera

UPDATE ORA 07.00 Kilicdaroglu și apelul său către tinerii turci

Kilicdaroglu a încercat să apeleze la tineretul turc înainte de votul din 14 mai și a continuat să se adreseze demograficilor cu câteva zile înainte de turul doi de scrutin de duminică. El a făcut deseori referire la criza costului vieții, la scăderea bruscă a lirei și la inflația în creștere.

Miercuri, el a apărut la o emisiune populară pentru personalități politice pentru a vorbi despre turul doi. Emisiunea a durat mai mult de patru ore și a fost vizionată de 7,9 milioane de persoane în decurs de 10 ore. Când a fost întrebat dacă va demisiona dacă va pierde în turul doi, Kilicdaroglu a răspuns: ,,Nu vă faceți griji, vom câștiga în turul doi”.

UPDATE ORA 06.00 Legăturile Turciei cu Africa nu ar mai fi la fel de influente în timpul opoziției: analiști

Influența culturală a Turciei în Africa va continua într-o oarecare măsură, dar ar putea încetini în timpul opoziției, a declarat pentru Al Jazeera Salim Cevik, cercetător la Centrul pentru Studii Aplicate asupra Turciei al Stiftung Wissenschaft und Politik din Berlin, Germania.

ONG-urile turcești care desfășoară activități religioase pe continent ar putea să nu mai aibă la fel de mult sprijin din partea unui viitor guvern condus de CHP, a spus el. Sami Hamdi, director general la International Interest, o firmă de risc politic care se concentrează pe Orientul Mijlociu, a fost de acord că un guvern condus de Kilicdaroglu nu va putea fi la fel de influent în Africa ca în timpul domniei lui Erdogan.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Turcii își aleg, astăzi, 28.05., președintele pentru următorii cinci ani. Președintele Recep Tayyip Erdogan, care se află la conducerea Turciei de 20 de ani, este favorit să câștige un nou mandat de cinci ani, după ce a fost la un pas de o victorie categorică în primul tur de scrutin din 14 mai. Rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, care era cotat ca fiind cel mai bine plasat în primul tur, a încercat să recupereze terenul în timpul campaniei din ultimele două săptămâni, scrie Aljazeera.

Ambii candidați încearcă să îi racoleze pe susținătorii lui Sinan Ogan, care a fost eliminat în primul tur și care a obținut 5% din voturi. Însă naționalistul de linie dură i-a dat o lovitură săptămâna aceasta lui Kilicdarogl, susținându-l pe Erdogan. Se așteaptă ca rezultatul primului tur de scrutin din istorie al țării să înceapă să se clarifice la începutul serii.

Alegătorii din întreaga Turcie s-au îndreptat spre secțiile de votare, care s-au deschis la ora locală 8.00 (05.00 GMT/UTC) și urmau să se închidă la ora 17.00.

Citește și:

Alegerile din Turcia: Recep Erdogan și Kemal Kilicidarolu, ultimele declarații înainte de turul doi

VIDEO. Erdogan se adresează susținătorilor opoziției: „Victoria noastră va fi victoria întregii țări”

În Auvergne, comunitatea turcă l-a votat pe Erdogan în proporție de 90%. Este cel mai mare scor din Europa