• Statele Unite au acuzat în mod oficial Rusia de utilizarea armelor chimice „ca metodă de război” împotriva Ucrainei.
  • Rusia a negat în trecut că a folosit arme chimice.
  • Concluzia SUA se potrivește cu mărturiile trupelor ucrainene care spun că s-au confruntat cu o creștere a numărului substanțe chimice iritante pe anumite părți ale liniei de front.

Statele Unite au acuzat în mod oficial Rusia de utilizarea armelor chimice „ca metodă de război” împotriva Ucrainei și au impus noi sancțiuni împotriva firmelor și organismelor guvernamentale rusești.

Într-o declarație de miercuri, Departamentul de Stat al SUA a afirmat că a „stabilit (…) că Rusia a folosit arma chimică cloropicrin împotriva forțelor ucrainene, încălcând Convenția privind armele chimice (CWC)”.

Departamentul de Stat al SUA spune că Rusia a folosit, de asemenea, „agenți de control al revoltelor”, sau gaze lacrimogene, în timpul războiului, încălcând astfel Convenția privind substanțele chimice.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

„Utilizarea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor rusești de a alunga forțele ucrainene de pe poziții fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a precizat documentul.

Concluzia SUA se potrivește cu mărturiile trupelor ucrainene care spun că s-au confruntat în ultimele luni cu o creștere a numărului gaze și alte substanțe chimice iritante pe anumite părți ale liniei de front cu forțele rusești.

Într-o declarație postată pe rețelele de socializare în luna martie, forțele armate ucrainene au declarat că au înregistrat peste o mie de incidente în care Rusia a folosit „muniții cu gaze lacrimogene echipate cu substanțe chimice toxice care sunt interzise pentru război”, 250 de cazuri fiind înregistrate numai în luna februarie.

Rusia a negat în trecut că a folosit arme chimice.

Citește și