SUA anunță o nouă asistență militară de peste 3,75 miliarde de dolari pentru Ucraina și alte țări

8317143 14.11.2022 U.S. President Joe Biden speaks during a news conference following his meeting with Chinese president Xi Jinping, ahead of the G20 leaders' summit, in Bali, Indonesia. Pavel Bednyakov / Sputnik

Statele Unite vor oferi asistență militară în valoare de peste 3,75 miliarde de dolari Ucrainei și țărilor afectate de invazia rusă în țara vecină, a anunțat vineri secretarul de stat american Antony Blinken.
Blinken a precizat într-un comunicat că Washingtonul va furniza Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, obuziere autopropulsate, transportoare blindate pentru trupe, rachete sol-aer, muniție și alte articole pentru a sprijini Ucraina.

Pachetul reprezintă cea mai mare utilizare – 2,8 miliarde de dolari – a Autorității prezidențiale de retragere (Presidential Drawdown Authority – PDA) de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Această autoritate permite Statelor Unite să transfere rapid din stocuri, fără aprobarea Congresului, articole de apărare precum Humvee-uri, camioane și muniții, ca răspuns la o situație de urgență.
Ajutorul include vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine (MRAP), sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată, rachete sol-aer, mine terestre anti-vehicule și muniție, a precizat Jean-Pierre.

Rachetele RIM-7 Sea Sparrow, folosite pentru apărarea aeriană, vor fi, de asemenea, trimise în Ucraina. Rachetele vor fi lansate de la lansatoarele Buk, un sistem de armament din epoca sovietică pe care Ucraina îl folosește.

Laura Cooper, subsecretar adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, a declarat reporterilor de la Pentagon: Este o soluție creativă care a necesitat o anumită finețe inginerească” pentru ca lansatorul sovietic să funcționeze cu o rachetă produsă de companiile americane Raytheon Technologies Corp și General Dynamics Corp.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat necesitatea unei apărări aeriene mai bune pentru a limita atacurile cu rachete rusești care au afectat infrastructura energetică a țării în timpul iernii.
Statele Unite și Germania s-au angajat, de asemenea, să trimită sisteme de rachete Patriot pentru a respinge atacurile rusești cu rachete și drone.

Exit mobile version