• Într-o declaraţie, Departamentul Trezoreriei SUA a precizat că a vizat Air Koryo Trading Corp, precum şi instituţiile financiare ruseşti Far Eastern Bank şi Bank Sputnik pentru că au contribuit la achiziţii şi la generarea de venituri pentru organizaţiile nord-coreene.
  • La sfârşitul zilei de vineri, înalţii diplomaţi din Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite au emis o declaraţie comună în care au afirmat că Coreea de Nord a „crescut semnificativ ritmul şi amploarea lansărilor de rachete balistice din septembrie 2021”.
  • În declaraţie, secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul sud-coreean de externe Park Jin şi ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi au îndemnat Pyongyang să „revină la negocieri”.

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a două bănci ruseşti, a unei companii nord-coreene şi a unei persoane pe care le acuză că susţin programul nord-coreean de arme de distrugere în masă, sporind presiunea asupra Pyongyangului din cauza noilor lansări de rachete balistice, scrie Reuters.

Cea mai recentă măsură americană a venit la o zi după ce China şi Rusia s-au opus prin veto unei iniţiative conduse de SUA de a impune mai multe sancţiuni ONU asupra Coreei de Nord din cauza lansărilor sale de rachete balistice, divizând Consiliul de Securitate al ONU pentru prima dată de când a început să pedepsească Pyongyangul în 2006.

Vetourile au venit în ciuda a ceea ce Statele Unite spun că a fost un al şaselea test cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) efectuat de Coreea de Nord în acest an şi a semnelor că Pyongyang se pregăteşte să efectueze primul său test nuclear din 2017.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Într-o declaraţie, Departamentul Trezoreriei SUA a precizat că a vizat Air Koryo Trading Corp, precum şi instituţiile financiare ruseşti Far Eastern Bank şi Bank Sputnik pentru că au contribuit la achiziţii şi la generarea de venituri pentru organizaţiile nord-coreene.

China a îndemnat Statele Unite să ia măsuri – inclusiv să ridice unele sancţiuni unilaterale – pentru a convinge Pyongyangul să reia discuţiile, blocate din 2019, după trei summituri eşuate între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci, Donald Trump. Statele Unite au declarat că Pyongyangul nu ar trebui să fie recompensat.

La sfârşitul zilei de vineri, înalţii diplomaţi din Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite au emis o declaraţie comună în care au afirmat că Coreea de Nord a „crescut semnificativ ritmul şi amploarea lansărilor de rachete balistice din septembrie 2021”.

În declaraţie, secretarul de stat american Antony Blinken, ministrul sud-coreean de externe Park Jin şi ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi au îndemnat Pyongyang să „revină la negocieri”.