- SUA subliniază că Iranul nu trebuie să obțină niciodată o armă nucleară, în timp ce Iranul își apără dreptul la un program nuclear civil.
- Raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică arată că Iranul a crescut semnificativ producția de uraniu îmbogățit la un nivel aproape militar.
- Acest lucru a intensificat presiunile internaționale pentru un acord care să limiteze programul nuclear iranian.
SUA a trimis Iranului o propunere pentru un acord nuclear între Teheran și Washington, a confirmat sâmbătă Casa Albă, potrivit BBC.
Advertisment
Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a declarat că i s-au prezentat „elemente ale unui acord american” de către omologul său omanez, Badr Albusaidi, în timpul unei scurte vizite în capitala iraniană. Acest lucru vine după ce un raport al organismului de supraveghere nucleară al ONU a afirmat că Iranul și-a intensificat producția de uraniu îmbogățit, o componentă cheie în fabricarea armelor nucleare.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat sâmbătă că este în „interesul superior al Teheranului să accepte” acordul, adăugând: „Președintele Trump a precizat clar că Iranul nu poate obține niciodată o bombă nucleară”.
Recomandări
Leavitt a declarat că o propunere „detaliată și acceptabilă” a fost trimisă Iranului de către trimisul special al președintelui Donald Trump, Steve Witkoff. Propunerea SUA „va primi un răspuns corespunzător, în conformitate cu principiile, interesele naționale și drepturile poporului iranian”, a scris Araghchi pe X. Detaliile precise ale acordului nu sunt încă clare.
Propunerea vine în urma unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) care a constatat că Iranul deține acum peste 400 kg de uraniu îmbogățit la o puritate de 60% – aproape de puritatea de 90% necesară pentru uraniul de calitate militară.
Acest nivel de puritate este mult peste nivelul suficient pentru energia nucleară civilă și cercetare. Este suficient pentru aproximativ 10 arme nucleare dacă este rafinat în continuare, făcând din Iran singurul stat fără arme nucleare care produce uraniu la acest nivel.
Raportul deschide calea pentru ca SUA, Marea Britanie, Franța și Germania să facă presiuni asupra consiliului de administrație al AIEA pentru a constata că Iranul își încalcă obligațiile de neproliferare.
SUA a căutat de mult timp să limiteze capacitatea nucleară a Iranului. Discuțiile dintre cele două puteri, mediate de Oman, au început încă din aprilie. În ciuda negocierilor în curs dintre Teheran și Washington, raportul AIEA nu a oferit nicio indicație că Iranul și-a încetinit eforturile de îmbogățire nucleară.
Trump caută un acord nuclear cu Teheranul după ce a retras SUA dintr-un acord între Iran și șase puteri mondiale în 2018. Acest acord nuclear, cunoscut sub numele de Planul Comun de Acțiune Cuprinzător sau JCPOA, a fost semnat în 2015 de Iran și SUA, China, Franța, Rusia, Germania și Marea Britanie.
Citește și
- Șapte persoane au murit în Rusia după ce un pod s-a prăbușit peste un tren în regiunea Briansk, la granița cu Ucraina
- SUA și Israelul consideră răspunsul Hamas „total inacceptabil”. Witkoff subliniază că Netanyahu a acceptat propunerea americană
- PSG învinge Inter Milano în finala Champions League cu 5-0. A fost cea mai diferență de scor înregistrată vreodată în ultimul act al competiției
Partenerii noștri