- SUA au vândut Poloniei 250 de tancuri Abrams, pe fondul amenințării tot mai mari de război între Ucraina și Rusia.
- Vânzarea de tancuri către Polonia a urmat desfășurării a aproape 5.000 de soldați americani suplimentari în Polonia, precum și a unor avioane de luptă.
- Polonia se numără printre membrii NATO care sunt cei mai aprigi în confruntarea cu ceea ce consideră a fi ambițiile revizioniste ale Rusiei în Europa de Est.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat vineri vânzarea a 250 de tancuri Abrams către Polonia, în contextul în care Washingtonul încearcă să consolideze apărarea unui aliat-cheie din Europa de Est, pe fondul amenințării tot mai mari de război între Ucraina și Rusia, scrie Reuters.
Austin a vorbit în timpul unei călătorii la Varșovia, pe fondul desfășurării rusești de trupe în Belarus, parte a unei uriașe acumulări militare în jurul Ucrainei, despre care NATO spune că poziționează Moscova pentru o invazie. Președintele Vladimir Putin neagă orice plan de invazie.
„Unele dintre aceste forțe (se află) la mai puțin de 200 de mile (321 km) de granița poloneză„, a declarat Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
Vânzarea de tancuri Abrams către Polonia, care găzduiește, de asemenea, un viitor amplasament american de apărare antirachetă, este un alt semn al unei relații de apărare profunde și în creștere cu Statele Unite. Ea urmează desfășurării a aproape 5.000 de soldați americani suplimentari în Polonia, precum și a unor avioane de luptă, ca parte a răspunsului Washingtonului la criza din Ucraina.
Tancul de luptă Abrams transportă un echipaj de patru persoane și are un tun încărcat manual care poate trage împotriva vehiculelor blindate cu personal inamic și chiar a avioanelor care zboară la joasă înălțime, potrivit producătorului său, General Dynamics .
„Ceea ce nu a vrut domnul Putin a fost un NATO mai puternic pe flancul său, și exact asta are astăzi”, a declarat Austin într-o conferință de presă.
Pentru a doua zi la rând, Austin a respins afirmațiile Rusiei potrivit cărora își retrage trupele din zonele din jurul Ucrainei.
Polonia se numără printre membrii NATO care sunt cei mai aprigi în confruntarea cu ceea ce consideră a fi ambițiile revizioniste ale Rusiei în Europa de Est.
Washingtonul finalizează, de asemenea, desfășurarea a încă 4.700 de soldați din Divizia 82 aeropurtată, ceea ce reprezintă mai mult decât dublarea prezenței trupelor americane în Polonia.
Președintele Joe Biden a exclus desfășurarea de forțe americane pentru a lupta în Ucraina împotriva Rusiei. Dar desfășurări precum cele din Polonia ar putea plasa trupele americane și rusești în imediata apropiere, ceea ce, potrivit experților, reprezintă încă un risc, având în vedere că un conflict poate depăși cu ușurință, și fără să vrea, granițele.
Armata americană a trimis avioane de luptă F-15 la Baza Aeriană Lask, în Polonia.