• Statele Unite au efectuat vineri un alt atac suplimentar împotriva forțelor houthi din Yemen.
  • Ultima lovitură, despre care SUA au declarat că a vizat un sit radar, a avut loc la o zi după zeci de atacuri americane și britanice asupra instalațiilor grupului susținut de Iran.
  • Canalul de televiziune al mișcării Houthi, Al-Masirah, a raportat că Statele Unite și Marea Britanie au vizat capitala yemenită Sanaa cu raiduri.

UPDATE – Noi lovituri americano-britanice în Yemen au lovit guvernoratul Hodeidah

Acest lucru este conform presei houthi, care a raportat că atacurile au vizat Jabal al-Jada din districtul al-Lahiya. Rapoartele au adăugat că avioanele americane continuă să survoleze guvernoratul, care se află pe coasta yemenită a Mării Roșii. Ținta exactă a loviturilor nu este clară, dar nu au fost raportate victime, a declarat o sursă militară houthi.

Hodeidah a fost o țintă specială a loviturilor aeriene ale SUA și Marii Britanii, care au început vineri și au ca scop limitarea capacității Houthis de a ataca transportul maritim în Marea Roșie. Gruparea rebelă yemenită, aliată cu Iranul, susține că atacurile sale sunt în sprijinul Gaza.

UPDATE – Protestatarii se adună la baza britanică din Cipru din cauza loviturilor din Yemen

Aproximativ 300 de demonstranți s-au adunat la baza Royal Air Force din Akrotiri, protestând împotriva rolului acesteia în recentele lovituri ale SUA și Marii Britanii asupra pozițiilor Houthi din Yemen.

Recomandări

ZELE DISCUTĂ CU UK
COPIII VOR PRIETENI
VEZI A DOUA LUNĂ
CUM ÎȚI ANTRENEZI MINTEA?
ROMÂNII SUNT ADEPȚII SELF-HELP
CE ANIMAL PREFERI?

Baza a fost folosită ca punct de pregătire pentru avioanele de luptă Typhoon implicate în operațiune, potrivit agenției de știri Reuters.

„Folosesc pământ cipriot pentru a face ceva ce fiecare cipriot condamnă”, a declarat pentru agenția de presă activistul Nicos Panayiotou.

UPDATE – Houthis identifică membrii uciși în loviturile SUA și Marii Britanii

Gruparea yemenită afirmă că șase dintre membrii săi au fost uciși pe 12 ianuarie în timpul loviturilor. Statele Unite au lovit ținte aparținând Houthis la primele ore ale dimineții, pentru a doua zi consecutivă.

UPDATE – SUA și UK lovesc în vestul Yemenului

Statele Unite și Marea Britanie efectuează lovituri asupra unei baze navale din orașul Hodeidah din vestul Yemenului, a declarat o sursă guvernamentală.

O bază militară Houthi din vecinătatea orașului-port yemenit Hodeidah a fost atacată aerian, a informat postul de televiziune Al Arabiya.

UPDATE – SUA trimit un mesaj Iranului

Biden a declarat că Statele Unite au transmis Iranului un mesaj special cu privire la atacurile Houthi din Marea Roșie.

UPDATE- Houthii se antrenează pentru război – presa israeliană

Houthii se antrenează pentru război, scrie presa israeliană.

Forțele armate ale Yemenului: „Gata pentru bătălia cuceririi promise și a jihadului sfânt”

Exercițiul a inclus lansarea de rachete, tragerea de rachete antitanc și călcarea pe o fotografie a primului ministru Netanyahu și a drapelului israelian.

UPDATE-Houthis: Loviturile americano-britanice în Yemen sunt „ineficiente”

Un purtător de cuvânt al rebelilor Houthi a declarat pentru agenția de știri Reuters că recentele lovituri comune ale SUA și Marii Britanii asupra Yemenului – inclusiv atacul de aseară – au fost „ineficiente”.

UPDATE-Israelul se pregătește pentru un contraatac al houthiților asupra Eilat

șeful Statului Major a purtat discuții regulate cu comandantul Comandamentului Central al SUA și a fost la curent cu detaliile atacului pe care l-au efectuat.

UPDATE-Armata americană confirmă un nou atac asupra rebelilor houthi din Yemen

La ora 3:45 a.m. (ora Sana’a) pe 13 ianuarie, forțele americane au efectuat un atac împotriva unui radar houthi din Yemen. Această lovitură a fost efectuată de USS Carney (DDG 64) folosind rachete de atac terestru Tomahawk și a fost o acțiune de urmărire a unei ținte militare specifice asociate cu loviturile efectuate la 12 ianuarie, menite să diminueze capacitatea Houthi de a ataca nave maritime, inclusiv nave comerciale.

Din 19 noiembrie 2023, militanții Houthi susținuți de Iran au încercat să atace și să hărțuiască nave în Marea Roșie și în Golful Aden de 28 de ori. Aceste incidente ilegale includ atacuri care au folosit rachete balistice anti-navă, vehicule aeriene fără pilot și rachete de croazieră.

Aceste lovituri nu au nicio legătură cu Operațiunea Prosperity Guardian, o coaliție defensivă formată din peste 20 de țări care operează în Marea Roșie, strâmtoarea Bab al-Mandeb și Golful Aden, și sunt separate de aceasta

UPDATE-Lovitura asupra sitului radar houthi a fost efectuată de nava de război americană USS Carney cu rachete Tomahawk

Lovitura împotriva unui sit radar Houthi din Yemen, sâmbătă dimineață, ora locală, a fost efectuată de nava de război americană USS Carney cu rachete Tomahawk, afirmă Comandamentul Central al SUA.

Lovitura a fost „o acțiune de urmărire a unei ținte militare specifice asociate cu loviturile efectuate pe 12 ianuarie, menită să diminueze capacitatea Houthi de a ataca navele maritime, inclusiv navele comerciale”, a declarat CENTCOM într-un comunicat.

Houthiștii au tras asupra navelor comerciale care traversează Marea Roșie, despre care spun că sunt o răzbunare împotriva Israelului pentru campania sa militară din Gaza. Dar joi, SUA și Marea Britanie au ripostat la locațiile Houthi în încercarea de a le întrerupe capacitatea de a trage asupra căilor maritime internaționale din Marea Roșie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Statele Unite au efectuat vineri un alt atac suplimentar împotriva forțelor houthi din Yemen, după ce administrația președintelui Joe Biden a promis că va proteja transportul maritim în Marea Roșie, scrie Reuters.

Ultima lovitură, despre care SUA au declarat că a vizat un sit radar, a avut loc la o zi după zeci de atacuri americane și britanice asupra instalațiilor grupului susținut de Iran.

Distrugătorul de rachete ghidate Carney a folosit rachete Tomahawk în următoarea lovitură la începutul zilei de sâmbătă, ora locală, „pentru a degrada capacitatea Houthis de a ataca navele maritime, inclusiv navele comerciale”, a precizat Comandamentul Central al SUA într-o declarație pe X, fostul Twitter.

Canalul de televiziune al mișcării Houthi, Al-Masirah, a raportat că Statele Unite și Marea Britanie au vizat capitala yemenită Sanaa cu raiduri.

Intensificând îngrijorările legate de extinderea conflictului regional, avioane de război, nave și submarine americane și britanice au lansat joi rachete împotriva unor ținte din Yemen controlate de gruparea Houthi.

Citește și