SUA nu au de gând să „piardă timpul” în privința acordului nuclear

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au avertizat miercuri cu un răspuns „neegalat” de amploare dacă Coreea de Nord va efectua un al şaptelea test cu bombă nucleară.

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au avertizat miercuri cu un răspuns „neegalat” de amploare dacă Coreea de Nord va efectua un al şaptelea test cu bombă nucleară.

Trimisul special al SUA pentru Iran a declarat că Statele Unite se concentrează asupra chestiunilor privind Iranul acolo unde putem fi utili și că, în prezent, nu are de gând să ne pierdem timpul” cu acordul nuclear dacă nu se va întâmpla nimic.

El a afirmat că SUA sunt în continuare angajate în diplomație pentru a limita programul nuclear iranian, dar că și-au abătut atenția de la eforturile privind acordul nuclear pe fondul protestelor ample din Iran și al transferurilor de arme de la Teheran la Moscova pentru războiul din Ucraina.

Luând cuvântul la un eveniment găzduit luni de Carnegie Endowment for International Peace, Malley a declarat că de mai multe ori am fost foarte aproape de un acord pentru a reintra în acord, la care SUA au renunțat sub administrația Trump.

Iranul și-a încălcat din ce în ce mai mult angajamentele asumate în cadrul acordului și și-a dezvoltat programul nuclear, a mai afirmat el. De fiecare dată când am fost aproape, Iranul a venit cu o nouă cerere străină care a deraiat discuțiile.

Acolo ne aflam la sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie și de atunci nu s-a mai făcut nicio mișcare, a spus el, adăugând: Nu se întâmplă nimic în privința acordului nuclear, așa că nu ne vom petrece timpul, nu ne vom pierde timpul cu el dacă nu se va întâmpla nimic.

Ne vom petrece timpul acolo unde putem fi utili, a spus el, inclusiv sprijinindu-i pe protestatarii din Iran și încercând să oprim transferul de arme de la Teheran la Moscova pentru a fi folosite în războiul din Ucraina. În ciuda blocajului eforturilor privind acordul nuclear, Malley a apărat eforturile continue ale administrației de a restabili acordul, susținând că administrația Trump a încercat alternativa și nu a funcționat.

Nu ne cerem scuze pentru că am încercat și încă încercăm să facem tot ce putem pentru a împiedica Iranul să dobândească o armă nucleară. Din nou, o preferință pentru diplomație, dacă aceasta poate funcționa, cu instrumente de presiune, în special sancțiuni. Dar, de asemenea, păstrând foarte mult toate opțiunile pe masă în cazul în care diplomația ar eșua, a spus Malley. Vom folosi alte instrumente și, în ultimă instanță, o opțiune militară dacă este necesar, pentru a împiedica Iranul să achiziționeze o armă nucleară, a susținut el.

El a mai spus că administrația a continuat să își urmărească prioritățile politice indiferent de negocierile privind acordul.

Nu există nimic acum pe care să nu-l facem pentru că ne gândim la potențialul unui eventual acord nuclear în viitor, a spus el, adăugând că nu ne legăm mâinile din cauza acestei speranțe că într-o zi va exista un acord.

Discuțiile pentru salvarea acordului au început la Viena în aprilie anul trecut, la câteva luni după ce Joe Biden i-a succedat lui Trump, cu intenția de a examina seriozitatea Washingtonului în ceea ce privește revenirea la acord și eliminarea sancțiunilor anti-Iran. În pofida progreselor notabile, indecisivitatea și tergiversarea SUA au provocat multiple întreruperi ale discuțiilor maraton.

După retragerea unilaterală a Statelor Unite din JCPOA în 2018 și impunerea sancțiunilor fără precedent, Iranul a făcut pași de îndepărtare de JCPOA, în timp ce a anunțat că va face cale întoarsă și va respecta pe deplin acordul odată ce celelalte părți își vor respecta angajamentele și sancțiunile ilegale impuse de SUA vor fi ridicate în totalitate. Iranul a respins cu fermitate încercarea zadarnică a țărilor occidentale de a separa chestiunea ridicării sancțiunilor nelegitime și cooperarea Iranului cu AIEA.

De asemenea, Iranul a încetat să pună în aplicare în mod voluntar Protocolul adițional care permite inspecții neanunțate ale AIEA, ca parte a pașilor de îndepărtare de acord, cunoscuți sub numele de măsuri de remediere. Acțiunile Iranului vin în conformitate cu JCPOA, din care nu s-a retras, în ciuda tuturor acțiunilor ilegale ale țărilor occidentale care încalcă spiritul acordului.

Teheranul subliniază că programul său nuclear este în scopuri pașnice și că există o Fatwa a Liderului Revoluției Islamice din Iran care interzice orice posesie și utilizare a armelor de distrugere în masă.

Exit mobile version