• Peste 20.000 de persoane au murit în cutremurul violent care a zguduit luni sudul Turciei şi Siria, potrivit unor bilanţuri oficiale publicate joi seara, relatează AFP.
  • Șansele de a găsi supraviețuitori ai cutremurelor care au lovit Turcia și Siria continuă să se diminueze joi, 9 februarie.
  • 17.134 de trupuri neînsufleţite au fost scoase de sub dărâmături în această etapă, iar 3.162 în Siria, conform cifrelor oficiale, ceea ce creşte numărul total al deceselor la 20.296. În Turcia au fost rănite 70.347 de persoane, precizează AFAD.

Statele Unite au anunțat joi că vor aloca un ajutor de 85 de milioane de dolari Turciei și Siriei pentru a remedia efectele cutremurului mortal care a provocat moartea a peste 20.000 de persoane, conform Baha News.

Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională a emis un comunicat potrivit căruia suma va fi distribuită prin intermediul rețelelor de urgență „pentru a oferi ajutor de urgență pentru milioane de oameni” și va include alimente, adăposturi și servicii de sănătate.

Președintele american Joe Biden a promis anterior că Washingtonul va monitoriza îndeaproape operațiunile de salvare și va acorda asistență Ankarei. China, Rusia, Marea Britanie, Grecia și Franța se numără printre numeroasele națiuni care au promis sprijin, iar Națiunile Unite conduc, de asemenea, efortul pe teren.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Șeful OMS se îndreaptă spre Siria în urma cutremurului mortal

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat joi că se îndreaptă spre Siria, care a fost lovită, împreună cu Turcia vecină, de un cutremur puternic care a făcut peste 20.000 de morți.

Sunt în drum spre #Siria, unde @OMS sprijină asistența medicală esențială în zonele afectate de recentul cutremur, bazându-se pe activitatea noastră de lungă durată în întreaga țară” , a scris pe Twitter șeful OMS.


Cutremurul dezastruos care a lovit săptămâna aceasta Turcia și Siria a făcut peste 20.000 de victime, în timp ce peste 75.500 de persoane au fost rănite, potrivit ultimelor declarații făcute joi de oficiali din cele două țări.

Autoritatea turcă pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență a confirmat 17.134 de morți și 70.347 de răniți. Ministerul sirian al Sănătății a anunțat că 1.347 de persoane au fost ucise și 2.295 rănite, în timp ce primii respondenți, Căștile Albe, au înregistrat peste 1.970 de victime și 2.950 de cetățeni răniți în regiunile din țară aflate sub controlul opoziției.

Primul convoi de ajutor al Națiunilor Unite a reușit să ajungă astăzi în zonele afectate din nordul Siriei, în timp ce organizația cere renunțarea la toate sancțiunile împotriva Damascului care ar împiedica ajutorarea sinistraților.

Șansele de a găsi supraviețuitori ai cutremurelor care au lovit Turcia și Siria continuă să se diminueze joi, 9 februarie, pe măsură ce numărul cadavrelor găsite continuă să crească.

UE promite să sprijine Turcia

UE și membrii săi sunt pe deplin solidari cu popoarele turc și sirian în fața acestei tragedii” , se arată într-o scrisoare redactată de la summitul celor 27 de membri de la Bruxelles și adresată lui Recep Tayyip Erdogan. Suntem pregătiți să ne intensificăm sprijinul în strânsă coordonare cu autoritățile turce” , au adăugat ei, fără a anunța măsuri mai specifice.

Ajutoarele pentru zonele rebele siriene vor fi reluate

Pentru prima dată de la cutremure, un convoi umanitar a trecut de singurul punct de trecere a frontierei dintre Turcia și zonele controlate de rebeli din Siria. Drumul fusese afectat de cutremure. Convoiul era așteptat înainte de dezastru, dar va fi urmat, cu voia lui Dumnezeu, așa cum ni s-a promis, de convoaie mai mari pentru a-i ajuta pe oamenii noștri sinistrați” , potrivit unui oficial al postului de frontieră. Turcia spune că lucrează pentru a deschide alte două puncte de trecere. Organizația Națiunilor Unite a cerut miercuri să se lase politica deoparte” și să se faciliteze accesul în zonele rebele afectate.

Twitter a fost restabilit în Turcia

Accesul la rețeaua de socializare a fost restabilit joi, după ce a fost blocat timp de o duzină de ore la principalii furnizori de telefonie mobilă din Turcia. Restabilirea a venit la scurt timp după un tweet al șefului rețelei de socializare, Elon Musk, care a anunțat că Twitter a fost informat de guvernul turc că accesul va fi restabilit în scurt timp. Acesta era oprit de miercuri, dintr-un motiv necunoscut, dar pe fondul criticilor la adresa autorităților turce.

O echipă ucraineană ajută la salvarea de vieți în Turcia

Experții salvatori ucraineni, obișnuiți mai degrabă cu situațiile de urgență din zonele de război de acasă, și-au adus abilitățile în Turcia pentru a căuta supraviețuitori sub clădirile distruse, pentru a monta corturi și pentru a oferi primul ajutor.

„În țara noastră este un război, dar înțelegem că trebuie să ajutăm, iar acest ajutor este reciproc. Nu există o altă modalitate de a face acest lucru” , a declarat Oleksandr Khorunzhyi, un purtător de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Kievul a trimis 88 de persoane în Turcia pentru a oferi ajutor după dezastrul de luni. Echipa include specialiști în operațiuni de căutare și salvare, medici, câini și pompieri.

ONU confirmă că un convoi de ajutoare a ajuns în Siria, dar face apel la mai mult ajutor umanitar

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a confirmat că primul convoi de ajutor umanitar al ONU a ajuns în nord-vestul Siriei, dar a adăugat că este nevoie de mult mai mult ajutor pentru zona controlată de rebeli.

Într-un comunicat, Guterres a anunțat că convoiul este format din șase camioane care transportă adăposturi mobile și alte „ajutoare de primă necesitate” .

„Mai mult ajutor umanitar este pe drum, dar este nevoie de mult mai mult, mult mai mult” , a precizat el. „Trebuie să punem oamenii pe primul loc” , a adăugat șeful ONU.

Afirmațiile sale vin după ce organizația locală de voluntari sirieni, Căștile Albe, și-a exprimat pe Twitter dezamăgirea că echipamentul necesar pentru eforturile de salvare aeriană nu a fost trimis odată cu convoiul.