• Atât Rusia, cât și SUA au lăudat o declarație a summitului G20 care nu a criticat direct Moscova pentru războiul din Ucraina.
  • Germania și Marea Britanie au lăudat, de asemenea, rezoluția, însă Ucraina spune că „nu este nimic de care să fie mândră”.
  • La summit a fost admisă Uniunea Africană, care include 55 de state membre, ca membru permanent al G20.

Atât Rusia, cât și SUA au lăudat o declarație a summitului G20 care nu a criticat direct Moscova pentru războiul din Ucraina. Liderii blocului sunt astăzi în zi de deliberări, scrie Reuters.

Cele mai mari economii ale lumii au adoptat sâmbătă, la New Delhi, o declarație comună care a evitat să condamne Rusia pentru război, dar a subliniat suferința umană provocată de conflict și a cerut tuturor statelor să nu folosească forța pentru a acapara teritorii.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că declarația „face o treabă foarte bună în ceea ce privește apărarea principiului că statele nu pot folosi forța pentru a căuta să obțină teritorii sau pentru a încălca integritatea teritorială și suveranitatea sau independența politică a altor state”.

Recomandări

SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI
THE ECONOMIST ÎI IA INTERVIU LUI SCHOLZ
VON DER LEYEN NU RENUNȚĂ LA MELONI
CHINA ORGANIZEAZĂ EXERCIȚII MILITARE
FERRARI PREGĂTEȘTE UN MODEL UNIC
SFÂNTUL MILENIAL

Germania și Marea Britanie au lăudat, de asemenea, rezoluția, însă Ucraina spune că „nu este nimic de care să fie mândră”.

La summit a fost admisă Uniunea Africană, care include 55 de state membre, ca membru permanent al G20.

Biden a plecat ulterior în Vietnam, ratând ultima sesiune a summitului. Casa Albă a declarat că nu știe ca acesta să fi avut vreo discuție cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov sau cu premierul chinez Li Qiang, care au condus delegațiile țărilor lor la summit.

Președintele chinez Xi Jinping și cel rus Vladimir Putin au lipsit de la summit.

Citește și: