- Calificând recentele lansări ale Nordului drept provocări din ce în ce mai periculoase, SUA au cerut vineri o rezoluție pentru actualizarea și consolidarea regimului de sancțiuni împotriva Phenianului.
- Se pare că racheta dată de Coreea de Nord a călătorit mai sus și mai departe decât orice altă rachetă balistică intercontinentală testată anterior de țara înarmată nuclear.
- Grupul celor șapte națiuni și UE au calificat ultimele lansări drept o încălcare flagrantă a obligațiilor țării în cadrul rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.
Statele Unite au cerut vineri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, sancțiuni internaționale mai dure împotriva Coreei de Nord, acuzând Phenianul de „provocări din ce în ce mai periculoase”, după ce a testat cea mai mare rachetă balistică intercontinentală din istoria sa.
Advertisment
„Statele Unite fac apel la toate statele membre să implementeze pe deplin rezoluțiile existente ale Consiliului de Securitate”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în timpul reuniunii convocate pentru a discuta despre Coreea de Nord.
„Din cauza provocărilor din ce în ce mai periculoase ale RPDC, Statele Unite vor introduce o… rezoluție a Consiliului de Securitate pentru a actualiza și consolida regimul de sancțiuni”, adoptat în decembrie 2017, a precizat ea, folosind acronimul oficial pentru Coreea de Nord.
Recomandări
La acea vreme, „Consiliul a decis că vom lua măsuri suplimentare în cazul unei lansări de ICBM din partea RPDC”, a spus Thomas-Greenfield. „Este exact ceea ce s-a întâmplat. Așa că acum este momentul să luăm aceste măsuri”.
Textul adoptat în unanimitate a fost votat la o lună după ce Phenian a lansat ultima sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM) anterioară, Hwasong-15, considerată suficient de puternică pentru a atinge partea continentală a Statelor Unite.
În urma reuniunii de vineri, un grup de 15 națiuni, inclusiv membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, Marea Britanie, Franța și SUA – dar fără China și Rusia – au publicat o declarație comună în care au condamnat „în termenii cei mai fermi” ultima lansare a Phenianului și au avertizat că aceasta „reprezintă o amenințare” pentru întreaga comunitate internațională.
„RPDC își demonstrează determinarea de a continua să avanseze în programul său de înarmare, în timp ce își intensifică comportamentul provocator – și totuși Consiliul a rămas tăcut”, au declarat țările, care includ Brazilia, Irlanda și Norvegia, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate, precum și Germania, Japonia și Coreea de Sud.
Declarația a îndemnat statele ONU, în special membrii Consiliului de Securitate, „să ni se alăture în a condamna acest comportament și în a îndemna Coreea de Nord să renunțe la programele sale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice și să se angajeze în diplomație în vederea denuclearizării”.
China s-a adresat la reuniunea Consiliului de Securitate și a îndemnat la „prudență și rațiune” în ceea ce privește Coreea de Nord.
„Nu totul este liniștit pe frontul internațional. Niciuna dintre părți nu ar trebui să întreprindă vreo acțiune care să ducă la creșterea tensiunilor”, a declarat ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun.
Rusia, la rândul său, a avertizat împotriva urmării exemplului Washingtonului privind înăsprirea sancțiunilor.
Adjunctul emisarului rus la ONU, Anna Evstigneeva, a declarat că Moscova consideră că dacă ar face acest lucru „ar depăși cadrul de întrerupere a finanțării” pentru programele nucleare și de rachete ale RPDC și ar „amenința cetățenii nord-coreeni cu probleme socio-economice și umanitare inacceptabile”.
În 2018, liderul nord-coreean Kim Jong Un a oficializat un moratoriu asupra testelor nucleare și a lansărilor de rachete balistice cu rază lungă de acțiune, declarând că obiectivele sale au fost îndeplinite și proclamând țara sa ca fiind un stat complet nuclear.
Cu toate acestea, el a supervizat personal lansarea de joi, despre care mass-media de stat KCNA a relatat că a fost menită să asigure că țara este pregătită pentru „confruntarea de lungă durată” cu Statele Unite. Grupul celor șapte națiuni și UE au condamnat vineri ceea ce au spus că este o „încălcare flagrantă” de către Coreea de Nord a obligațiilor sale în temeiul rezoluțiilor Consiliului de Securitate.
Partenerii noștri