- Eforturile nesăbuite ale Statelor Unite de a provoca un conflict militar cu China trebuie să fie luate ca un avertisment serios.
- În urma vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan luna trecută, SUA au intensificat masiv conflictul cu China în legătură cu Taiwanul.
- În timp ce Casa Albă a încercat să se distanțeze de remarcile lui Biden, acestea au fost aprobate de către secțiunile dominante ale establishmentului politic și ale mass-media din SUA.
La câteva zile după ce președintele american Joe Biden a promis că nu va ezita să trimită trupe americane pentru a lupta împotriva Chinei într-un potențial război din cauza Taiwanului, nave de război americane și canadiene au navigat prin strâmtoarea Taiwan, într-o provocare deliberată împotriva Beijingului.
Marți, distrugătorul de rachete ghidate USS Higgins din clasa Arleigh Burke și fregata HMCS Vancouver din clasa Halifax a Marinei Regale Canadiene au efectuat o operațiune de „libertate de navigație” la mai puțin de 160 de kilometri de China continentală. Mișcarea a avut loc la puțin peste trei săptămâni de la ultima astfel de operațiune de „libertate de navigație”, în cadrul căreia crucișătoarele cu rachete ghidate USS Antietam și USS Chancellorsville au navigat prin strâmtoarea Taiwan la 28 august.
În urma vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan luna trecută, SUA au intensificat masiv conflictul cu China în legătură cu Taiwanul. Cea mai recentă escaladare a tensiunilor a avut loc în weekend, când președintele SUA a declarat într-un interviu acordat emisiunii „60 minutes” că ar trimite forțele americane în luptă împotriva Chinei într-un război din cauza Taiwanului.
În timp ce Casa Albă a încercat să se distanțeze de remarcile lui Biden, acestea au fost aprobate de către secțiunile dominante ale establishmentului politic și ale mass-media din SUA.
„Mă bucur că președintele a adoptat din nou o poziție clară cu privire la apărarea Taiwanului. (…) Sper că acesta este sfârșitul schimbărilor de opinie cu privire la interesele de securitate ale SUA pentru Taiwan”, a declarat reprezentantul Michael McCaul, republicanul de rang înalt din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților.
The Washington Post a întâmpinat declarațiile lui Biden cu un editorial intitulat „Declarația lui Biden din 60 de minute care descurajează China în privința Taiwanului a fost utilă”. The Post a scris: „Și cu asta, încă un fir al abordării americane vechi de 50 de ani, cunoscută sub numele de ambiguitate strategică față de Strâmtoarea Taiwan, s-a destrămat…”.
Și a continuat: „Fie că vorbește pe neașteptate, așa cum o face atât de des, sau cu intenția deliberată de a-l lăsa pe președintele chinez Xi Jinping să ghicească, ar putea exista o valoare în declarațiile de intenție ale lui Biden. Ele reacționează în mod util la cuvintele americane ca răspuns la faptele chinezești”.
Proiectul de lege a trecut miercurea trecută de comisia pentru relații externe a Senatului și se bucură de sprijin în cadrul ambelor partide politice americane. The Post scrie: „Improvizațiile lui Biden, deși repetate, nu înlocuiesc o actualizare formală a politicii americane. Asta este ceea ce propune Legea privind politica Taiwanului, recent adoptată de Comisia pentru relații externe a Senatului cu un vot de 17-5”.
Eforturile nesăbuite ale Statelor Unite de a provoca un conflict militar cu China trebuie să fie luate ca un avertisment serios. Afectată de o criză socială, economică și politică internă tot mai mare, elita conducătoare a SUA vede războiul ca pe o soluț