• China tocmai a aniversat 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist
  • SUA rămân prima economie a lumii, dar China le-ar putea depăși peste numai 7 ani
  • PIB-ul SUA reprezintă un sfert din Produsul Intern Brut mondial
  • Economia chineză a crescut cu 18,3% în T1/2021 față de anul trecut

Când spui America te gândești la visuri împlinite și libertatea de a face ce vrei. Când spui China te gândești la multe dintre lucrurile pe care le ai, dar și la autoritarism, restricții și cenzură.

E înfruntarea zilelor noastre. Democrație versus autoritarism. Lupta dintre cele două superputeri poate ți se pare că se dă departe de tine. Și nu te afectează, dar îți arăt că nu-i așa. Să o luăm în ordine. Te uiți în curtea vecinilor pentru că asta fac și eu. Facem toți. E în natura noastră. Și o dovedește și un experiment realizat de Frans de Waal, doctor în zoologie.

Paul Olteanu, fondator Mind Architect: „Capra vecinului nu e particulară românilor, e în biologia tuturor mamiferelor. Diferența de tratament este enervantă pentru orice vietate. Pentru orice mamifer. Dacă ai sistem limbic, o să te enerveze că colega de celulă primește struguri.”

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Războiale sunt date virtual

Bun, acum că ți-a explicat și Paul Olteanu, specialist în neuroștiințe, realizatorul podcastului Mind Architect, de ce ne uităm în curțile vecinilor, să îți mai dau un argument de ce rivalitatea SUA-China e și despre tine. Luptele secolului nostru nu se mai dau la baionetă, ci pe biți. Steve King, specialist în cybersecuritate din Statele Unite știe cât de strânsă e competiția la acest capitol. Și cum o lume întreagă, reală, poate fi dată peste cap de ceea ce se întâmplă pe tărâm virtual.

Steve King, specialist în cyber security: „Nu câștigăm acest război! China este foarte determinată cu ceea ce vrea să facă în următorii 5-10-25-100 de ani. E totul parte a unui plan public, transparent, de a domina tehnologic și economic. Obiectivele lor au fost mereu legate de spionaj, de proprietatea intelectuală. E mult mai ușor să furi și să replici decât să inovezi. Chinezii nu sunt cunoscuți pentru inovare. Cea mai mare provocare a noastră ca națiune este să ne organizăm, să ținem piept acestor atacuri. Acum suntem divizați complet. Și ăsta e obiectivul chinezilor și rușilor: fake news, dezinformare, să continue să lucreze în social media și să ne divizeze social.”

De fapt, pericolul ăsta e și pentru tine, care nu trăiești în Statele Unite.

Paul Olteanu, fondator Mind Architect: „Toate deciziile noastre au o componentă puternică, profundă emoțională cu un pic de rațiune peste. Suntem o mare de emoție cu o sclipire de rațiune.”

Care este urmarea? Că noi când vedem un mesaj, că-l vedem la TV, pe Facebook, creierul nostru prima dată evaluează dacă eu rezonez emoțional cu asta sau nu, nu dacă într-adevăr s-a întâmplat sau nu.

Contează cine controlează informația?

Și atunci, de ce e important pentru tine cine deține controlul informației? SUA sau China?

Steve King, specialist în cyber security: „Cred că într-adevăr contează în raportul planetar de putere. Nu cred că există țări unde să se considere că un regim autoritar, dictatorial, comunist este o idee bună pentru cetățean. Marxismul s-a dovedit, repetat, că nu e o formă bună de organizare.”

Dacă Rusia și China domină și toată lumea vine în umbra lor, întrebarea e dacă vrei să trăiești într-o lume dominată de comunism.

Paul Olteanu, fondator Mind Architect: „Inconștient, nouă contextul de viață cotidian ne instalează reflexe emoționale. Familiaritate emoțională. La fel, cum românii după 90 își doreau libertate, dar când a venit ceva foarte diferit de ceea ce erau obișnuiți, și anume Rațiu, îmbrăcat cu papion și cămașă cu butoni și vorbea ca un burghez, nu au vrut ceea ce spuneau verbal că își doresc.”

Pentru că sistemul nostru cognitiv numărul 1, primitiv, trunchiul cerebral, sistemul limbic, care dă impulsuri emoționale, dă semnale că „ăsta nu caută adevăr, nu caută să ne fie bine, caută să ne fie familiar”.

Economia de tip capitalist poate schimba regimul?

Dincolo de principii, știi și tu vechea zicală: banii fac lumea să se învârtă. China are cea mai spectaculoasă revenire economică, după ce COVID-19 a lovit toată planeta. În primele trei luni ale acestui an, economia a crescut cu 18% față de anul trecut.

După o teorie a economistului Milton Friedman, toată bunăstarea câștigată de China în ultimele decenii, din capitalismul economic aplicat, ar trebui să ducă și la libertatea de gândire, la înlocuirea regimului autocratic. Sever Voinescu îți explică de ce nu e așa. De ce China funcționează în continuare ca o țară cu două sisteme: capitalism economic, comunism politic.

Sever Voinescu, redactor-șef Dilema Veche: „Realitatea e mult mai complicată. Milton Friedman când spunea că o infuzie….statul are un rol minimal.”

Până în 2028, se prognozează mai multe think tank-uri, economia Chinei o va depăși pe cea a Statelor Unite. Cu 5 ani mai devreme decât se anticipase. Motivul: recuperarea după pandemia provocată de virusul plecat, încă nu se știe cum, chiar din China. Întrebarea pentru care nimeni nu are încă un răspuns e dacă dominația economică va veni la pachet cu supremația autoritarismului în fața democrației.

„Predicțiea mea este că în China se va ajunge la libertate politică dacă va continua cu succes libertatea economică”, a spus Milton Friedman în 2003.