• Micile submersibile transportă ocazional turiști pentru a vedea epava Titanicului.
  • Celebra epavă se află la 3.800 de metri adâncime, pe fundul Atlanticului.
  • Paza de Coastă americană confirmă că cinci persoane se aflau pe submarinul dispărut.

UPDATE. Paza de Coastă americană confirmă că cinci persoane se aflau pe submarinul dispărut

Paza de Coastă americană a confirmat că la bordul submarinului se aflau cinci persoane, despre care spune că este dat dispărut de duminică dimineața.

Într-o serie de postări pe Twitter, Paza de Coastă a descris submarinul ca având o lungime de 6,4 m. Acesta a dispărut în urmă cu mai bine de 24 de ore, duminică dimineață, după aproximativ o oră și 45 de minute de scufundare.

Atât aeronavele de supraveghere ale marinei americane, cât și cele canadiene îl caută în prezent, inclusiv un avion P8 Poseidon, foarte sofisticat, cu capacități de detectare subacvatică.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

UPDATE

Hamish Harding, un om de afaceri și explorator britanic în vârstă de 58 de ani, s-ar afla la bordul submarinului dispărut. El a studiat științele naturale și ingineria chimică la Universitatea Cambridge și a obținut ulterior o licență de pilot de linie.

În calitate de pasager al celui de-al cincilea zbor comercial al Blue Origin, firma spațială a lui Jeff Bezos, el a fost descris de ziare ca fiind un turist spațial anul trecut. Se pare că este miliardar. Harding deține recordul mondial Guinness pentru călătoria în jurul Pământului prin Polul Nord și Polul Sud.

UPDATE

Un scafandru veteran al Titanicului spune că ar fi trebuit să se afle pe submersibilul dispărut și că a fost chemat să ajute la eforturile de căutare și salvare.

Scriind pe o pagină numită Titanic Book Club, David Concannon spune: După cum am postat săptămâna trecută, trebuia să particip la această expediție și, într-adevăr, la această scufundare, dar a trebuit să anulez pentru a mă ocupa de o altă problemă urgentă a unui client. Aseară, am fost sunat și mi s-a cerut să ofer toată asistența posibilă pentru a asigura întoarcerea în siguranță a tuturor celor din submarin. Bineînțeles, am fost imediat de acord.”

Concannon cere ca oamenii să se abțină să îl contacteze în timp ce continuă comunicările mai importante care trebuie făcute pentru a rezolva această situație”.

UPDATE. Un explorator britanic s-ar afla la bord

Nu se știe cine se află la bordul navei. Însă un explorator britanic, Hamish Harding, a declarat ieri că urmează să se alăture ultimei expediții OceanGate către Titanic.

Harding a scris pe Facebook și pe alte platforme de socializare că se încearcă o scufundare duminică, după ce un echipaj a plecat sâmbătă din orașul St John’s, Newfoundland.

El a adăugat că echipa de pe navă include câțiva exploratori legendari, dintre care unii au făcut peste 30 de scufundări pe RMS Titanic începând cu anii 1980″. El a adăugat că această călătorie va fi probabil prima și singura misiune cu echipaj uman pe Titanic” din acest an, din cauza condițiilor meteorologice dificile.

UPDATE

Expertul Parks Stephenson, directorul tehnic al filmului Titanic al lui James Cameron, spune că pierderea comunicării cu submersibilul dispărut este un eveniment extrem de neobișnuit”.

În cadrul emisiunii PM de la Radio 4, Stephenson – care nu este afiliat direct cu compania care operează nava, OceanGate Expeditions – a declarat că fiecare submersibil are caracteristici diferite. Dar, în general, spune el, le ia în jur de două ore pentru a ajunge la adâncimea la care se află Titanicul – și le va lua cam același timp pentru a reveni la suprafață.

UPDATE

Potrivit site-ului OceanGate, submarinul format din cinci persoane dispune de un sistem de monitorizare în timp real a corpului navei. Acesta dispune de senzori și tensiometre pentru a analiza efectele schimbării presiunii asupra submarinului pe măsură ce acesta se scufundă, pentru a evalua integritatea structurii.

În mod critic, compania afirmă: Acest sistem de monitorizare a analizei stării de sănătate la bord oferă pilotului o detectare timpurie de avertizare, cu suficient timp pentru a opri coborârea și a reveni în siguranță la suprafață”.

UPDATE

OceanGate Expeditions, o companie privată care desfășoară submersibile pentru expediții la mare adâncime, a postat recent pe rețelele sale de socializare că una dintre expedițiile sale era în curs de desfășurare”.

Compania cere oaspeților 250.000 de dolari pentru un loc în expediția sa de opt zile pentru a vedea celebra epavă.

Compania prezintă călătoria pe submersibilul său din fibră de carbon ca fiind o șansă de a ieși din viața de zi cu zi și de a descoperi ceva cu adevărat extraordinar”. Submersibilul poate găzdui cinci persoane, spune compania, care include de obicei un pilot, trei invitați plătitori și ceea ce ea numește un expert în conținut”.

UPDATE

Compania care operează submersibilul dispărut a declarat că explorează și mobilizează toate opțiunile” pentru a aduce echipajul înapoi în siguranță.

Toată atenția noastră se concentrează asupra membrilor echipajului din submersibil și a familiilor acestora”, afirmă OceanGate într-un comunicat. Aceasta spune că a primit asistență extinsă” din partea mai multor agenții guvernamentale și companii de mare adâncime” în eforturile sale de a restabili contactul cu submersibilul. Lucrăm pentru întoarcerea în siguranță a membrilor echipajului”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un submarin folosit pentru a duce turiștii să vadă epava Titanicului a dispărut în Oceanul Atlantic, declanșând o misiune de căutare și salvare, scrie BBC.

Paza de coastă din Boston a declarat pentru BBC că o operațiune de căutare a acestui submarin era în curs de desfășurare luni. Nu este clar câte persoane se aflau la bord în momentul în care a dispărut, dacă este cazul.

Micile submersibile transportă ocazional turiști pentru a vedea epava Titanicului. Celebra epavă se află la 3.800 de metri adâncime, pe fundul Atlanticului. Se află la aproximativ 600 km în largul coastei Newfoundland, Canada.

Vasul de pasageri, care a fost cea mai mare navă a vremii, a lovit un iceberg în timpul călătoriei inaugurale de la Southampton la New York în 1912. Din cei 2.200 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bord, peste 1.500 au murit. Epava Titanicului a fost explorată pe scară largă de când epava a fost descoperită în 1985.

Citește și