• Navalnîi a fost acuzat în 2021 de presupusa creare a unei comunități extremiste”.
  • Jurnaliștii nu au fost primiți în sala de judecată, fiind nevoiți să urmărească dezbaterile prin intermediul unei transmisiuni în direct cu o calitate audio slabă.
  • El și susținătorii săi spun că arestarea și încarcerarea sa au fost motivate politic, menite să reducă la tăcere criticile sale la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, încarcerat, a apărut luni în fața unui tribunal rus pentru a se apăra de noi acuzații de extremism, într-un proces care ar putea prelungi cu zeci de ani perioada sa de închisoare, scrie CNN.

Navalnîi, care execută deja sentințe care totalizează 11 ani și jumătate într-un centru de maximă securitate, a fost acuzat în 2021 de presupusa creare a unei comunități extremiste”, potrivit unui raport din acel an al presei de stat ruse TASS. El și susținătorii săi spun că arestarea și încarcerarea sa au fost motivate politic, menite să reducă la tăcere criticile sale la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

În comentariile postate pe contul său de Twitter, Navalnîi a declarat că acuzațiile absurde” ar putea duce la petrecerea a încă 30 de ani în spatele gratiilor. Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, îmbrăcat în haine negre de pușcărie, a apărut la audierea sa în persoană într-o sală de judecată din colonia penală IK-6 de la Melekhovo.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Un proces fără jurnaliști în sala de judecată

Jurnaliștii nu au fost primiți în sala de judecată, fiind nevoiți să urmărească dezbaterile prin intermediul unei transmisiuni în direct cu o calitate audio slabă. Echipa de comunicare a lui Navalnîi s-a plâns de faptul că nu a putut auzi ce se discută. În comentariile postate pe contul de Telegram, echipa sa a criticat instanța pentru că a organizat o transmisiune în direct cu un sunet monstruos, în care sensul a ceea ce se întâmplă poate fi ghicit doar din cuvinte izolate, în timp ce numesc procesul deschis”.

Așezat la o masă lungă împreună cu avocații săi Vadim Kobzev, Olga Mikhailova și Svetlana Davyodva, Navalnîi a cerut ca părinții săi să fie lăsați să intre în sală. Judecătorul Andrey Suvorov a declarat că va analiza cererea mai târziu. Echipa sa l-a contestat pe judecătorul Andrey Suvorov și i-a cerut să se recuze, potrivit postărilor echipei pe Telegram. Nu a fost imediat clar pe ce motive au cerut recuzarea. Judecătorul a refuzat cererea.

De asemenea, echipa sa a pus sub semnul întrebării și locația audierii lui Navalnîi. Într-o situație normală, o persoană condamnată pentru perioada unui nou proces penal este dusă de la colonie la un centru de detenție preventivă, iar audierile au loc în sala de judecată. Dar în cazul lui Navalnîi, desigur, este mai avantajos să aibă loc un proces la 250 de kilometri de Moscova și la 70 de kilometri de cel mai apropiat oraș mare – Vladimir”, a declarat echipa pe Telegram.

La audiere este prezent și Daniel Kholodny, fostul director tehnic al canalului de YouTube Navalny Live, acuzat în același caz de extremism.

Citește și