• Suedia a devenit joi, în mod oficial, cel de-al 32-lea membru al NATO.
  • Premierul suedez Ulf Kristersson se află în prezent la Washington, unde șeful diplomației americane, Antony Blinken, urmează să primească oficial documentele de ratificare.
  • Săptămâna trecută, Rusia a promis că va lua „contramăsuri” ca răspuns la aderarea Stockholmului, care vor depinde de „condițiile și amploarea integrării Suediei în NATO”.

După două secole de neutralitate și doi ani de negocieri, Suedia a devenit joi, în mod oficial, cel de-al 32-lea membru al NATO.

Premierul suedez Ulf Kristersson se află în prezent la Washington, unde șeful diplomației americane, Antony Blinken, urmează să primească oficial documentele de ratificare. Ratificarea a fost obținută cu greu, după negocieri îndelungate cu anumiți membri ai Alianței.

Steagul suedez albastru și galben va fi arborat luni în fața sediului NATO din Bruxelles, scrie Le Frigaro.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
SÂMBĂTĂ VEZI FINALA EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

Săptămâna trecută, Rusia a promis că va lua „contramăsuri” ca răspuns la aderarea Stockholmului, care vor depinde de „condițiile și amploarea integrării Suediei în NATO”.

Aderarea Suediei, după cea a Finlandei de anul trecut, înseamnă că toate țările riverane Mării Baltice, cu excepția Rusiei, sunt acum membre ale Alianței Atlantice. Suedia și Finlanda, deși sunt apropiate din punct de vedere militar de Statele Unite prin apartenența lor la Uniunea Europeană, au preferat din punct de vedere istoric să rămână în afara alianței, care a fost formată în timpul Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice. Deși Suedia contribuie la forțele internaționale de menținere a păcii, nu a mai avut parte de război de la un conflict cu Norvegia în 1814.

Citește și