• Anunțul a fost făcut de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
  • Se așteaptă ratificarea în Parlamentul turc.
  • Șeful NATO a menţionat reuniunea miniştrilor de externe din 28 şi 29 noiembrie ca dată ţintă.

După ce a obținut ultima semnătură, aceea a Turciei, Suedia urmează să devină oficial membră a NATO luna viitoare, a declarat, ieri, secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg. Într-o scrisoare adresată actualelor state membre, şeful NATO a menţionat reuniunea miniştrilor de externe din 28 şi 29 noiembrie ca dată ţintă.

Războiul din Ucraina a pus capăt politicii de neutralitate promovate de Finlanda și Suedia. Totuși, Suedia a trebuit să aștepte mai mult de un an la porțile Alianței. Suedia spera să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice în vara anului 2022, dar Turcia şi Ungaria i-au pus piedici. Pentru Erdogan, era aici o carte de jucat și a jucat-o atâta timp cât se afla în centru jocului din cauza războiului din Ucraina. Deplasarea atenției către criza din Israel a lăsat Turcia în umbră, cu toate tentativele sale de a se insera și aici ca mediator.

Săptămâna aceasta, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat semnarea protocoalelor de aderare şi trimiterea lor pentru ratificare către parlament. Dacă a refuzat până acum, pretextul a fost acela că Suedia nu ia suficiente măsuri împotrivă organizaţiilor teroriste, referindu-se la partidul kurd PKK

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Mai este nevoie de o ratificare din partea Parlamentului turc, însă data la care acesta va vota nu a fost comunicată pentru moment. Procesul trebuie să treacă și prin Comisia pentru afaceri externe. Nici Ungaria nu a aprobat încă în mod oficial aderarea Suediei. Suedia şi Finlanda au solicitat în acelaşi timp aderarea la Alianţă iar la începutul lunii aprilie, Finlanda a devenit cel de-al 31-lea stat membru al NATO.

Citește și: