- Ministerul Mediului lansează pe 31 ianuarie SUMAL 2.0
- SUMAL 2.0 ar trebui să diminueze tăierile ilegale de pădure
- Noul SUMAL va urmări trasabilitatea lemnului în circuitul de producție
- În sistemul SUMAL ar urma să opereze 100.000 de utilizatori
- Cătălin Tobescu: Un haos pentru că nici un operator nu știe să inițieze aplicația
- Radu Vlad: Pădurea se păzește de furtul de lemn prin controale la ieșirea din pădure
De ani de zile în România ți se povestește despre tăierea ilegală a pădurilor și furtul de lemn. Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, te șoca în 2019 cu cifra de 10 milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal într-un singur an.
Advertisment
Tot el promitea că nu va pleca de la minister până nu va fi funcțional SUMAL 2.0, soluția de luptă cu ”mafia lemnului”. A plecat, așa cum au plecat și alți miniștri ai Apelor și Pădurilor ce s-au perindat din 2016 până în 2021. Au trecut cinci ani și uite că SUMAL 2.0 urmează a fi operaționalizat pe 31 ianuarie, după ce lansarea acestuia a fost amânată de opt ori.
Gelu Puiu, secretar de stat pentru păduri în ministerul Mediului: ”Pentru a fi înregistrați în SUMAL 2.0, administratorul companiilor de tip agent și al companiilor de tip transportator trebuie să solicite gărzii forestiere competentă teritorial introducerea companiei în sistem.”
Recomandări
Nu te bucura prea mult. Aplicația a fost creată de STS, iar în forma actuală, s-ar putea să nu rezolve mare lucru. Și asta, pentru că, în afară de hotărârea de guvern, urmau să mai fie emise două ordine de ministru, care nu sunt încă gata.
Cătălin Tobescu, președintele Asociației Proprietarilor de Păduri – Fordaq România: ”Este un haos, pentru că niciun operator economic nu știe cum să inițieze aplicația SUMAL 2.0. Sunt 100.000 de utilizatori în evaluarea Ministerului care au obligații de înregistrare în SUMAL 2.0 și care, pur și simplu, vor greși.”
Aș fi vrut să îți arăt cum funcționează SUMAL 2.0 și ce informații poți vedea tu în această aplicație. Dar nu o găsești, încă, nici pe Google Play și nici pe App Store. Nici activiștii de mediu care au promovat SUMAL nu știu cum va arăta SUMAL 2.0
Radu Vlad – coordonatorul program păduri, WWF România: ”A spune că păzești pădurea făcând controale în al treilea sau al șaptelea ciclu de prelucrare a lemnului, unde căutăm, prin SUMAL, diferențe între înscrisuri și stocuri, și să susții că în felul acesta programezi și o activitate de control eficientă spunem noi că ne îmbătăm cu apă rece.”
Partenerii noștri