• G-7 include Statele Unite, Japonia, Regatul Unit, Franța, Germania, Canada și Italia, precum și Uniunea Europeană.
  • Liderii G-7 caută să discute despre posibilitatea unui conflict reînnoit în Asia, pe măsură ce relațiile cu China se deteriorează.
  • Prim-ministrul japonez Fumio Kishida speră să sublinieze, de asemenea, riscurile proliferării nucleare în timpul întâlnirii de la Hiroshima.

Atenția asupra războiului din Europa vine la doar câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat un turneu pentru a-i întâlni pe mulți dintre liderii G-7 care se îndreaptă acum în Japonia pentru summitul de vineri. „Ucraina a condus acest sentiment de scop comun pentru G-7”, a spus Matthew P. Goodman, vicepreședinte senior pentru economie la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, scrie AP News.

El a spus că noile angajamente primite de Zelenski chiar înainte de summit ar putea face ca membrii blocului să-și intensifice și mai mult sprijinul. „Există un fel de presiune de la egal la egal care se dezvoltă pe forumuri ca acesta”, a explicat el.

Liderii G-7 caută să discute, de asemenea, despre posibilitatea unui conflict reînnoit în Asia, pe măsură ce relațiile cu China se deteriorează. Ei sunt din ce în ce mai îngrijorați, printre altele, de ceea ce văd ca fiind o asertivitate tot mai mare a Beijingului și se tem că China ar putea încerca să pună mâna pe Taiwan cu forța, declanșând un conflict mai amplu. China revendică insula autonomă ca fiind a ei și trimite în mod regulat nave și avioane de război în apropierea ei.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

China își extinde rapid arsenalul nuclear de la aproximativ 400 de focoase

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida speră să sublinieze, de asemenea, riscurile proliferării nucleare în timpul întâlnirii de la Hiroshima, locul primului bombardament atomic din lume. Între timp, China își extinde rapid arsenalul nuclear de la aproximativ 400 de focoase în prezent la 1.500 până în 2035, potrivit estimărilor Pentagonului.

Preocupările cu privire la puterea economiei globale, creșterea prețurilor și criza limitei datoriilor din SUA vor fi subiecte de discuție pentru liderii G-7. Miniștrii de finanțe G-7 și șefii băncilor centrale, reuniți înaintea summitului, s-au angajat să impună sancțiuni împotriva Rusiei, să abordeze creșterea inflației, să susțină sistemele financiare și să ajute țările care au datorii mari.

G-7 include Statele Unite, Japonia, Regatul Unit, Franța, Germania, Canada și Italia, precum și Uniunea Europeană. Acest grup acordă, de asemenea, mai multă atenție nevoilor Sudului Global – un termen care descrie în principal țările în curs de dezvoltare din Africa, Asia și America Latină – și a invitat țări, de la puterea sud-americană, Brazilia, până la micile Insule Cook din Pacificul de Sud.

Citește și