• Summitul între liderii palestinieni, americani, iordanieni și egipteni a fost anulat cu doar câteva ore înainte de vizita lui Joe Biden în regiune.
  • Liderii au decis de comun acord să anuleze summitul din Iordania, având în vedere atacul asupra unui spital din Gaza, unde ar fi murit 500 de persoane.
  • Hamas a acuzat Israelul pentru acest incident, în timp ce Israelul a declarat că grupul Jihadul Islamic Palestinian este responsabil.

Un summit între liderii palestinieni, americani, iordanieni și egipteni a fost anulat, cu doar câteva ore înainte ca Joe Biden să viziteze regiunea, scrie Sky News.

Președintele american urma să se întâlnească cu aceștia după vizita sa de miercuri în Israel.

Anularea summitului este o lovitură pentru eforturile diplomatice ale lui Biden în ceea ce privește criza din Orientul Mijlociu. Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a declarat: „Nu are rost să vorbim acum despre nimic altceva decât despre oprirea războiului”.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

Biden nu va mai vizita Iordania

Biden nu va mai vizita Iordania, urmând să viziteze în schimb doar Israelul, a precizat Casa Albă.

Un purtător de cuvânt a spus: „După ce s-a consultat cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și având în vedere zilele de doliu anunțate de președintele Abbas al Autorității Palestiniene, președintele Biden își va amâna călătoria în Iordania și întâlnirea planificată cu acești doi lideri și cu președintele Sisi al Egiptului.”

Într-o declarație, președintele Biden a spus: „Nu am avut timp să mă mai gândesc la acest lucru. Sunt indignat și profund întristat de explozia de la spitalul Al Ahli Arab din Gaza și de pierderile teribile de vieți omenești care au rezultat. Imediat după ce am aflat această veste, am vorbit cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și cu prim-ministrul Netanyahu al Israelului și am dat instrucțiuni echipei mele de securitate națională să continue să strângă informații despre ce s-a întâmplat cu exactitate.

„Statele Unite se pronunță fără echivoc pentru protecția vieții civile în timpul conflictului și plângem pacienții, personalul medical și alți nevinovați uciși sau răniți în această tragedie.”

Summitul s-ar fi concentrat pe obținerea de asistență umanitară în Gaza, lucrând în același timp la calmarea tensiunilor din regiune.

Un nou atac mortal asupra unui spital din Gaza

Anularea summitului vine după un atac mortal asupra unui spital din Gaza, despre care guvernul condus de Hamas a declarat că a ucis până la 500 de persoane.

Hamas a acuzat Israelul pentru acest incident, în timp ce Israelul a declarat că grupul Jihadul Islamic Palestinian este responsabil.

Regele Abdullah al II-lea a declarat că atacul a fost o „rușine pentru umanitate” și a cerut Israelului să oprească imediat campania militară din Gaza.

Acuzând Israelul de atac, liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că țara a depășit „toate liniile roșii” și a descris-o drept o „crimă de război hidoasă”.

Citește și