• G20 afirmă că majoritatea membrilor” condamnă războiul din Ucraina
  • Amenințarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibil’, spun liderii G20.
  • Liderii cer un acord pentru calibrarea înăspririi monetare.

Liderii Grupului celor 20 de state membre (G20) au deplâns miercuri în termenii cei mai fermi” agresiunea Rusiei în Ucraina și au cerut retragerea necondiționată a acesteia într-o declarație adoptată la finalul unui summit de două zile.

Liderii celor mai mari economii ale lumii au convenit, de asemenea, să ritmeze cu atenție creșterea ratelor dobânzilor pentru a evita efectele de contagiune și au avertizat asupra volatilității crescute” a mișcărilor valutare, însă Ucraina a fost cea care a dominat summitul de pe insula indoneziană Bali.

Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina”, se arată în declarație, semnalând că Rusia, care este membră a G20, s-a opus formulării. Pozițiile adoptate de China și India, care s-au abținut de la o rezoluție similară a ONU în martie, nu au fost imediat clare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cu toate acestea, cel puțin trei diplomați au declarat că declarația, care a recunoscut că au existat alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, a fost adoptată în unanimitate.

Utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă”, se mai spune în declarație.
Este esențial să se susțină dreptul internațional și sistemul multilateral care protejează pacea și stabilitatea. Aceasta include apărarea tuturor scopurilor și principiilor consacrate în Carta Națiunilor Unite și aderarea la dreptul umanitar internațional.”

Anterior, programul zilei la summit a fost perturbat de o reuniune de urgență pentru a discuta despre rapoartele referitoare la o rachetă care a aterizat marți pe teritoriul polonez din apropierea Ucrainei și a ucis două persoane.

Președintele american Joe Biden a declarat după reuniune că Statele Unite și aliații săi din NATO investighează explozia, dar primele informații sugerează că este posibil ca aceasta să nu fi fost cauzată de o rachetă lansată din Rusia.