• Miniștrii USR PLUS demisionează din Guvern.
  • Cîțu, întrebat dacă Guvernul va adopta rectificarea și dacă miniștrii USR demisionează: Bineînțeles.
  • Demisiile miniștrilor USR PLUS vor fi, marți la prima oră, pe masa premierului.

UPDATE 21.20 – Rareș Bogdan: A părăsi guvernarea în aplauze arată cel puțin iresponsabilitate

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan susține că, în cazul în care miniștrii USR PLUS își vor depune marți demisiile, va urma o perioadă de 45 de zile de interimat.

Dacă într-adevăr depun demisiile, urmează 45 de zile în care suntem în situația de interimat. În aceste 45 de zile vor prelua ministeele colegi de-ai noștri, respectiv secretari de stat sau miniștri plini de la alte ministere. Nu ne putem juca cu această țară și cred că comportamentul de a fugi în aplauze, de a părăsi guvernarea în aplauze arată cel puțin iresponsabilitate, dacă nu și imaturitate“, a declarat Rareș Bogdan.

Acesta spune că PNL și aliații săi au în Parlament 179 de voturi.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Deocamdată funcționăm pe idea interimatului. Avem o situație în care PNL, împreună cu minoritățile și UDMR au 179 de deputați și senatori. Sigur că până la 234 mai avem nevoie de 55 de voturi. Vom vedea. Nu discutăm despre asta. Nu vrem alianță cu PSD, cei de la USR PLUS fac alianță cu AUR“, a mai spus prim-vicepreședintele PNL.

UPDATE 21.00 – Dominic Fritz: PNL are de ales între PSD și USR PLUS. Este un moment al adevărului

Primarul Timișoarei Dominic Fritz (USR PLUS) susține că principalele condiții puse de USR PLUS când a acceptat să formeze majoritatea cu PNL și UDMR nu au fost respectate.

USR PLUS a acceptat să formeze majoritatea cu PNL și UDMR și să-l susțină pe Florin Câțu în anumite condiții: reformarea statului, eliminarea moștenirii lui Liviu Dragnea din justiție, a pensiilor speciale, a practicilor clientelare din politică. Aceste condiții nu mai sunt îndeplinite azi, după semnalul clar că nu există voință politică pentru aceste reforme, transmis prin demiterea lui Stelian Ion și aprobarea unui PNDL care servește, în forma propusă, doar baronilor locali“, a scris edilul pe Facebook.

Acesta susține că USR PLUS nu acceptă să facă politică „așa cum se făcea în trecut“.

Coaliția liberală avea o șansă istorică să modernizeze România prin PNRR, încă o mai are dacă principalul nostru partener, PNL, înțelege că USRPLUS nu va accepta, iniciodată, să facă politică așa cum se făcea în trecut, cu pumnul în masă, fără respectarea cuvântului dat și cu blocarea unor proiecte esențiale pentru societate. Acum PNL are de ales între PSD și USRPLUS. Este un moment al adevărului“, a spus Dominic Fritz.

UPDATE 20.40 – Prima reacție a lui Florin Cîțu după demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS

Florin Cîțu a reacționat după ce miniștrii USR PLUS și-au anunțat demisiile.

Cum să lași țara într-un asemenea moment și să te aliezi cu AUR?“, a spus Florin Cîțu luni seara, după ce miniștrii USR PLUS și-au anunțat demisiile.

UPDATE 20.00 – Cioloș: Nu ne cumpără nimeni cu funcții și privilegii

Dacian Cioloș spune că demersul miniștrilor USR PLUS de a demisiona în bloc din Guvern este corect. „Nu ne cumpără nimeni cu funcții și privilegii”, susține liderul USR PLUS.

Anunțul miniștrilor USR PLUS că demisionează este cel corect în situația în care PNL și PSD blochează moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS“, a scris luni seara pe Facebook copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș.

UPDATE 19.50 – USR PLUS, chemat la discuții la Cotroceni. Barna: Voi participa la acest dialog

Dan Barna a fost întrebat dacă a avut discuții cu șeful statului de la declanșarea crizei.

Încă de miercuri, în momentul în care s-a declanșat criza, am transmis un mesaj, nu a venit niciun răspuns, astăzi, de la cabinetul domniei sale a venit o invitație pentru mâine după-amiază, voi participa la acel dialog“, a spus Barna.

UPDATE. Miniștrii USR PLUS își depun mandatele, luni, după o ședință internă în care au stabilit că nu mai pot rămâne în Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu.

Florin Cîțu „a dinamitat conștient și perfect responsabil” coaliția, a spus liderul USR PLUS, Dan Barna: „Cîțu nu mai poate să fie premier și din acest motiv miniștrii USR PLUS se retrag din cabinetul Florin Cîțu”.

Barna a spus că decizia a fost luată împreună cu colegii săi, susținută de Biroul Național, în condițiile în care nu se poate merge mai departe cu un premier care „risipește resursele națiunii pentru interesul politic propriu“.

Demisiile miniștrilor USR PLUS vor fi, marți la prima oră, pe masa premierului.

USR PLUS se află în Guvern cu șase mandate: Dan Barna – vicepremier, Claudiu Iulius Gavril Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății, Cristian Ghinea – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ciprian Sergiu Teleman – ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

USR PLUS a inițiat, alături de parlamentarii AUR, o moțiune de cenzură. Liderii formațiunii au cerut schimbarea din funcție a premierului Florin Cîțu.

Cîțu, întrebat dacă Guvernul va adopta rectificarea și dacă miniștrii USR demisionează: Bineînțeles

Premierul Florin Cîțu a spus că ordonanța privind rectificarea bugetară va fi adoptată marți de Guvern. Întrebat dacă aceasta va fi adoptată și dacă miniștrii USR PLUS demisionează marți seara, acesta a răspuns: „Bineînțeles“.

Mâine (marți – n.r.) o să fie aprobată rectificarea bugetară“, a spus luni seara premierul Florin Cîțu. Întrebat de ce a crescut fondul de rezervă la dispoziția guvernului, acesta a explicat că 850 de milioane de lei vor fi alocați doar pentru calamități, în urma inundațiilor din acest an.

Premierul a avut luni o discuție cu președintele Klaus Iohannis.

Am discutat despre situația la zi și concluzia este aceeași, pe care și domnul președinte a spus-o în acest weekend, și pe care am spus-o și eu: singura soluție pentru România o reprezintă o coaliție de dreapta, această coaliție de dreapta“, a declarat Cîțu, care a adăugat: „Să mergem la masa dialogului“.