• Legăturile liderului extremei drepte italiene Matteo Salvini cu Rusia au fost din nou analizate, ca urmare a întrebărilor legate de perioada premergătoare prăbușirii guvernului lui Mario Draghi.
  • Cotidianul La Stampa a relatat că un diplomat de la ambasada rusă s-a întâlnit cu unul dintre consilierii lui Salvini la sfârșitul lunii mai, la Roma.
  • Ziarul a dezvăluit că au existat presupuse contacte între un consultant Salvinileader al Ligii de extremă dreaptași un oficial al Ambasadei Rusiei.

Dezvăluirile jurnalistice despre posibilele manevre ale președintelui rus, Vladimir Putin, pentru a favoriza căderea guvernului lui Mario Draghi și legăturile extremei drepte Matteo Salvini cu Rusia au zguduit joi Italia, scrie presa străină.

,,Umbre ruseşti peste criza’‘ politică din Italia, titra joi cotidianul ,,La Stampa” , care a deschis această controversă prin publicarea unui document despre care susţine că provine de la serviciile de informaţii italiene.

Guvernul de uniune naţională condus de Draghi a căzut pe 14 iulie, după ce trei mari partide au refuzat să participe la un vot de încredere în parlament.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Conform cotidianului La Stampa„, un diplomat rus aflat la post în Italia s-a întâlnit la sfârşitul lunii mai la Roma cu un colaborator apropiat al lui Matteo Salvini, cei doi discutând despre situaţia politică.

Diplomatul, lăsând să transpară posibilul interes al Rusiei de a destabiliza echilibrele guvernului italian prin această operaţiune, ar fi întrebat dacă miniştrii Ligii intenţionează să demisioneze din guvernul Draghi’‘, scrie sursa citată.

Diplomaţie paralelă cu ambasada rusă

Respectiva întâlnire s-a desfăşurat într-un moment în care Salvini însuşi era acuzat că desfăşoară o diplomaţie paralelă cu ambasada rusă, oficial pentru a lucra la un plan de pace între Moscova şi Kiev, dar fără a avea un mandat în acest sens din partea guvernului italian.

Ambasada rusă le-a facilitat astfel lui Salvini şi altor membri ai partidului acestuia achiziţia unor bilete de avion pentru o călătorie la Moscova prevăzută pentru 29 mai, deplasare în final anulată.

De partea sa, Kremlinul a dezminţit orice ingerinţă în politica italiană sau în cea a altor ţări europene care trec prin crize politice, precum Marea Britanie.

Mai mulţi responsabili politici i-au cerut însă explicaţii lui Salvini după relatarea ziarului La Stampa.

Ministrul de externe Luigi Di Maio, care în iunie a demisionat din M5S acuzând atunci această formaţiune că subminează eforturile guvernului Draghi de a sprijini cu livrări de arme Ucraina în faţa agresiunii ruse, vede în relatarea ziarului menţionat o tentativă a ruşilor de a-i face pe miniştrii Ligii să demisioneze din guvernul Draghi”.

Vrem să ştim dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin a dărâmat guvernul Draghi”, a reacţionat şi Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, de stânga.

În replică, Matteo Salvini a ironizat o stângă divizată şi disperată (…) care-şi pierde vremea căutând fascişti, ruşi şi rasişti care nu există’‘. Suntem alături de Occident şi de democraţie”, a asigurat Salvini, criticând totodată publicarea ştirile false”.