- Lucrurile nu sunt deloc în regulă pentru mulți elevi care vor face școală dupa scenariul roșu, adică toate orele online.
- Unii nu au laptopuri sau tablete, alții trăiesc în locuri fără internet.
- Sunt peste două mii de copii care nu au tablete sau laptopuri care să le permită să participe la cursurile ținute pe internet.
Conform informațiilor furnizate de edupedu.ro, scenariul roșu se aplică pentru:
- 43 de localități;
- 11.873 de elevi;
- 2.112 nu au dispozitive (18%);
- 6.677 au doar smartphone (56%).
Și doar ceva mai mult de jumătate din cei aproape 12 mii de elevi care au fost băgați în scenariul roșu au smartphone-uri. Cea mai gravă situație e într-un oraș din Bacău – Târgu Ocna. 471 de elevi nu au acces la internet și 475 nu au dispozitive.
Și mai e o problemă pe care autoritățile trebuie să o rezolve. În două comune din Dolj – Poiana Mare și Melinești – criteriul pe baza căruia a fost instituit scenariul roșu, peste 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, e influențat de focarele de la un spital de psihiatrie și un cămin de bătrâni.
Și o altă aberație legislativă, inițial, pe lista Ministerului Sănătății, trei sectoare din București erau în scenariul verde, iar celelalte trei în cel galben – jumătate dintre elevi la școală, jumătate acasă.
Situația în București, la Colegiul Național Sfântul Sava și Colegiul Național Gheorghe Lazăr
Potrivit unor date care au circulat ieri prin spațiul public, Colegiul Național Sfântul Sava s-ar încadra în scenariul galben de funcționare privind începerea noului an școlar.
„Varianta pe care am decis-o cu consiliul profesoral, care a optat pentru acest sistem hibrid, este ca în timpul orelor cel de acasă să vizioneze, fără să întrerupă demersul didactic”, a declarat Elena Crocnan, director Colegiul Național Sfântul Sava.
Colegiul Național Gheorghe Lazăr se află în sectorul cinci, sector ce s-ar încadra în scenariul verde, conform acelorași informații apărute ieri. În schimb, liceul este pregătit pentru scenariul galben.
„Am facilitat copiiilor de acasă să poată să fie auziți când pun o întrebare, când adresează o întrebare, de asemenea ei să audă când colegii din clasă adresează o întrebare profesorului sau chiar să-și pună întrebări unii celorlalți”, explică Ionela Neagoe, director al colegiului Național Gheorghe Lazăr.
Există tablete și internet pentru alegerile locale, dar pentru școala online nu
În timpul acesta, autoritățile anunță că organizarea alegerilor locale de pe 27 septembrie merge perfect. Serviciul de Telecomunicații Speciale a început să distribuie peste 22 de mii de tablete pentru secțiile de vot. Toate merg ceas, au și conexiune la internet.
Iar Guvernul a scos din fondul de rezervă bugetară aproape 10 milioane de lei ca să cumpere măști, mănuși și dezinfectanți pentru secțiile de vot.
Și să ne amintim că premierul Orban a spus că nu toți elevii vor primi măști și că oricum sunt mai în siguranță la școală decât în vacanță.
Pare o rețetă pentru dezastru – există riscul sa ajungem ca Franța, care a închis zeci de școli, din cauza coronavirusului, la doar o săptămână după ce le-a deschis.