• Islamiștii fundamentaliști au recucerit fără luptă capitala Kabul.
  • La un an distanță, luptătorii talibani își exprimă bucuria că mișcarea lor este acum la putere.
  • Femeile sunt excluse din multe funcții publice și acestora le este interzis să călătorească singure în afara orașului lor.

Talibanii au declarat astăzi zi de sărbătoare publică pentru a marca prima aniversare a revenirii lor la putere în Afganistan, un an marcat de un regres puternic în ceea ce privește drepturile femeilor și de o criză umanitară profundă.

La 15 august 2021, grație retragerii trupelor americane și NATO după 20 de ani de intervenție militară în țară, islamiștii fundamentaliști au recucerit fără luptă capitala Kabul.

Ne-am îndeplinit obligația jihadului și ne-am eliberat țara, a rezumat Niamatullah Hekmat, un luptător taliban care a intrat în Kabul în acea zi, la câteva ore după ce președintele destituit Ashraf Ghani a fugit din țară.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Retragerea haotică a forțelor străine a continuat până la 31 august, zeci de mii de civili panicați grăbindu-se spre singurul aeroport al capitalei pentru a părăsi țara cu orice zbor disponibil. Imaginile cu mulțimile de oameni care au luat cu asalt avioanele parcate pe pista aeroportului, urcându-se pe ele, sau agățându-se de un avion cargo al armatei americane pe cale să decoleze, sunt gravate în memorie.

În afară de declararea zilei de astăzi ca zi de sărbătoare publică, până în prezent nu au fost anunțate sărbători oficiale de aniversare, dar televiziunea de stat a declarat că va difuza programe speciale, fără alte detalii.

La un an distanță, luptătorii talibani își exprimă bucuria că mișcarea lor este acum la putere, în timp ce agențiile umanitare, la rândul lor, își exprimă îngrijorarea că jumătate din cei 38 de milioane de locuitori ai țării se confruntă cu sărăcia extremă.

Când am intrat în Kabul și când americanii au plecat, au existat momente de bucurie, continuă Niamatullah Hekmat, în prezent membru al forțelor speciale și atașat la garda palatului prezidențial. Dar pentru afganii obișnuiți, și mai ales pentru femei, întoarcerea talibanilor a sporit foarte mult dificultățile.

Talibanii au revenit în mare parte la interpretarea ultraconservatoare a islamului care a caracterizat primul lor mandat la putere, din 1996 până în 2001, reducând drastic drepturile femeilor.

Ne-au luat totul

Femeile sunt excluse din multe funcții publice și acestora le este interzis să călătorească singure în afara orașului lor. În martie, talibanii au închis din nou liceele și colegiile pentru fete, la doar câteva ore după redeschiderea lor anunțată de mult timp.

Iar la începutul lunii mai, liderul suprem al talibanilor a ordonat ca femeile să poarte în public haine care să le acopere complet, de preferință burqa. Din ziua în care au venit, viața și-a pierdut sensul, spune Ogai Amail, un locuitor din Kabul. Ne-au luat totul, au intrat chiar și în spațiul nostru personal, continuă el.

Alaltăieri, sâmbătă, la Kabul, talibanii au dispersat violent, lovind cu fundul puștii și trăgând în aer, în jur de 40 de femei care manifestau pentru a-și cere dreptul la muncă și la educație. Deși afganii recunosc o reducere a violenței odată cu sfârșitul războiului care a urmat ascensiunii talibanilor la putere, mulți suferă de o criză economică și umanitară acută.

Oamenii care vin la magazinele noastre se plâng atât de mult de prețurile mari încât noi, comercianții, începem chiar să urâm ceea ce facem, spune Noor Mohammad, un comerciant din Kandahar, în sudul Afganistanului, o casă istorică a talibanilor și un centru al autorității lor.

Pentru militanții islamiști, însă, bucuria victoriei ocolește actuala criză economică. Poate că suntem săraci, poate că ne confruntăm cu dificultăți, dar steagul alb al islamului va flutura acum pentru totdeauna în Afganistan, spune unul dintre ei, care stă de pază într-un parc public din Kabul.