• 2015 – 2017: Ursul a produs cele mai multe pagube în Harghita, Mureș și Covasna
  • Dosare despăgubite de minster: Harghita (727), Mureș (689), Covasna (552), potrivit WWF România
  • Traseul urșilor este monitorizat prin coliere cu scopul de a le conserva habitatul

Ministrul Mediului a spus în fața jurnaliștilor că nu știe unde sunt concentrate populațiile de urși în România. La nivel de minister nu există o hartă făcută pe baza unei monitorizări.

„Evenimentele nu sunt localizate. Nu știm care sunt zonele, satele unde sunt cele mai mari probleme, unde sunt zonele unde sunt cele mai multe atacuri, nu știm unde au fost cele mai multe decese cauzate de atac”, a declarat Tanczos Barna.

Cristian de la asociația World Wide Fund for Nature România spune exact contrariul: există o hartă în acest sens. Ba mai mult, ea are și județele în care au fost semnalate cele mai multe despăgubiri făcute de minister pentru pagubele aduse de urși.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Aceasta este harta cu pagubele care au fost date spre plată. Pagube care au fost acceptate de Ministerul Mediului în perioada 2015 – 2019. Și se vede foarte clar că zonele cele mai problematice sau județele cele mai problematice sunt reprezentate de Harghita, Mureș și respectiv Covasna”, a spus Cristian Remus Papp.

Mai mult, există și o hartă făcută cu traseul urșilor. Ea a fost realizată cu ajutorul colierelor montate pe ei.

„Cu roșu respectiv portocaliu avem aceste zone critice de conectivitate pentru urs și celelalte specii de carnivore mari. Avem cu verde intens habitatele favorabile”, a explicat Cristian.