• Președintele Vucic a ordonat ca toți cetățenii să predea autorităților armele și munițiile neînregistrate, până la 8 iunie.
  • La începutul lunii mai, mai multe împușcături în masă au avut loc în Serbia.
  • Cine nu își predă armele în perioada de amnistie se va confrunta cu sancțiuni severe și, eventual, chiar cu închisoare.

Sârbii au termen până la 8 iunie să predea toate armele neînregistrate, în cadrul unei campanii a guvernului de dezarmare a societății, în urma unor împușcături în masă consecutive, scrie Fox News.

Pe 3 mai, un băiat de 13 ani înarmat cu pistolul tatălui său a ucis nouă persoane, inclusiv opt copii, la o școală primară din Belgrad. O zi mai târziu, un tânăr de 20 de ani a ucis opt persoane și a rănit 14, într-un atac violent într-un oraș la sud de Belgrad.

Ca răspuns la cele două tragedii gemene, președintele Aleksandar Vucic a pornit o misiune de „curățare” a Serbiei de arme de foc. Spre deosebire de majoritatea țărilor europene, în Serbia există multe arme ilegale. În Serbia sunt 39 de arme de foc la fiecare 100 de locuitori și se estimează că 2,7 milioane de arme de foc se află în posesia civililor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Vucic a ordonat ca toți cetățenii să predea autorităților armele și munițiile neînregistrate până la 8 iunie. Cine nu își predă armele în perioada de amnistie de o lună se va confrunta cu sancțiuni severe și, eventual, chiar cu închisoare.

În timp ce mulți din Serbia îl acuză pe Vucic pentru promovarea violenței în mass-media, dezarmarea populației este în mare parte o măsură binevenită. „Acesta este probabil cel mai mare șoc și cea mai mare tragedie care s-a abătut asupra societății sârbe”, a declarat Helena Ivanov, cercetător asociat la Henry Jackson Society, pentru Fox News Digital.

Protestele s-au intensificat recent, iar cererile de demisie pentru președintele Vucic sunt din ce în ce mai numeroase. Serbia se află pe locul trei, la egalitate cu Muntenegru, în ceea ce privește deținerea de arme în lume, după Statele Unite și Yemen.