• Monarhul olandez se poate căsători cu o persoană de același sex fără a fi nevoit să renunțe la tronul regal.
  • Nunțile regale olandeze au nevoie de aprobarea parlamentului.
  • Acest subiect a început să fie dezbătut în urma publicării unei cărți despre moștenitorul tronului.

Premierul olandez, Mark Rutte, a afirmat că Familia regală olandeză poate încheia o căsătorie între persoane de același sex fără a renunța la tron, scrie Euronews.

Într-un răspuns scris la întrebările adresate de parlamentari, premierul Mark Rutte a scris marți că „Cabinetul nu consideră că un moștenitor sau regele ar trebui să abdice de la tron dacă ar dori să se căsătorească cu o persoană de același sex”.

Întrebările au apărut în urma publicării în vară a unei cărți despre moștenitorul tronului, „Amalia, Duty Calls”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Prințesa Amalia este cel mai mare copil al regelui Willem-Alexander și va împlini 18 ani pe 7 decembrie. Ea a absolvit liceul în iunie și a anunțat că intenționează să ia un an sabatic înainte de a merge la universitate.

De asemenea, ea a refuzat alocația anuală de 1,6 milioane de euro la care avea dreptul la împlinirea vârstei de 18 ani, declarând într-o scrisoare adresată lui Rutte la începutul acestui an că i se pare ”inconfortabil (să primească acești bani) atâta timp cât nu fac nimic în schimb pentru ei și în timp ce alți studenți o duc mult mai greu, în special în această perioadă de coronavirus”.

Rutte: Regina poate fi căsătorită și cu o femeie

Viitorul primului născut al regelui Willem-Alexander, prinţesa Amalia, este analizat intens după ce o carte apărută în vară a ridicat problema: ce s-ar întâmpla dacă ea alege să se căsătorească cu un partener de acelaşi sex.

„Dreptul familiei moderne oferă multe posibilități pentru ca viața civilă să stabilească sau să aibă stabilite relații de drept ale familiei. Regina poate fi căsătorită și cu o femeie”, a scris Rutte.

Premierul spune că nu este adecvată o anticipare pentru o astfel de analiză a succesiunii, adăugând că „Acest lucru depinde prea mult de faptele și circumstanțele cazului concret, care, după cum se poate vedea retrospectiv în cazul dreptului familiei, nu sunt aceleași ca în cazul succesiunii.”